Bob Hendrikx

Profiel-foto-Bob-DJ100

Bob Hendrikx is 26 jaar oud en Founder

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

Innovator, biodesigner en environmental entrepreneur Bob Hendrikx wil de parasitaire relatie tussen de mensheid en zijn omgeving herstellen door het exploreren van levende materialen.

‘’Op dit moment leven we in nature's graveyard. Ons gedrag is niet alleen parasitaire het is ook nog eens kortzichtig. We degraderen organisme tot materialen. Stel je eens voor, een huis dat ademt en een T-shirt dat met je meegroeit.’’

Na twee jaar materiaalonderzoek aan de TU Delft groeide Bob Hendrikx 's werelds eerste levende woning van mycelium op de Dutch Design Week, een huis dat groeit, ademt en gevoed moet worden door de bewoner. Mycelium is het wortelnetwerk van paddenstoelen en speelt een fundamentele rol in de natuur als ‘recycler’. Het zet organisch afval om tot nieuwe nutriënten die worden verspreid onder een ondergronds netwerk: ‘natures internet’.

In tegenstelling tot de prachtige end-of-life cycle van de natuur, laten we na onze dood een litteken achter in de vorm van grondvervuiling en uitstoot. Met start-up Loop strijdt Bob Hendrikx voor het herstellen van ecosystemen, door menselijke nutriënten op de meest natuurlijke manier terug te brengen in de natuur middels een levende mycelium doodskist.

De Living Mycelium Cocoon ® stelt mensen in staat de bodem te verrijken doordat het toxins in de grond en in het lichaam neutraliseert, de bodemkwaliteit hersteld en de biodiversiteit verhoogt. Waardoor nieuw leven de kans krijgt om te floreren. From graveyard to forest.

Doel

Na het transformeren van een vervallen woning in Detroit naar een sustainable showcase (The Motown Movement), het opzetten van een woonabonnement voor duurzame technologieën (Super Power) en het geven van een stem aan de natuur in de vervuilde Malediven (i.s.m. United Nations) ervaarde Bob dat er noodzaak was voor een fundamentele koerswijziging...

Met zijn pleidooi voor het samenwerken met de natuur groeide hij het levende huis op de Dutch Design Week, dat niet alleen opgemerkt werd door (inter)nationale media (oa. NRC, RTLZ) - ‘science fiction made real’ - tevens werd het huis opgenomen in het Verbeke Foundation Museum in Antwerpen.

Het daaruit geboren avontuur Loop bevindt zich momenteel -met een 6-koppig internationaal team van wetenschappers, ontwerpers en ondernemers- als early-stage startup in incubator YES!Delft. In samenwerking met TU Delft, Naturalis Biodiversity Center en de uitvaart industrie worden experimenten opgezet en de eerste mensen gecomposteerd.

Daarnaast staat vegan Bob Hendrikx regelmatig op het podium als inspirational speaker (oa. TEDxAmsterdam 2019) waarbij hij zijn publiek op enthousiaste wijze meeneemt in de wereld van levende materialen.

Actief bij

Loop

Rol binnen initiatief

Bob Hendrikx is de bedenker en founder van Loop. Samen met zijn team dromen ze in hun lab op YES!Delft van een wereld waarin vervuilde gebieden worden omgetoverd tot florerende bossen door middel van menselijke nutriënten. Een wereld waarin we samenwerken met levende organisme in plaats van materialen. Een wereld waarin we onderdeel zijn natures closed-loop.

Als environmental entrepreneur is Bob betrokken bij alle facetten van het bedrijf, van customer validation, onderzoek naar toxines in het menselijk lichaam tot aan het skypen met het MIT Media Lab. Met Linkedin als wapen streeft Bob Hendrikx samen met zijn team ernaar om komende maanden de Living Mycelium Cocoon ® te lanceren voor het grote publiek en duurzame impact te realiseren.

Exploreer verder op www.bobhendrikx.com

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://www.loop-biotech.com/