IMG_5207

Met dé duurzaamheidsexperts innoveren om uit de CO2 bubbel te komen

Blog – Jaarlijks komen dé experts op het gebied van duurzame innovatie bij elkaar tijdens de Bilderberg van de Duurzaamheid. Ook de Duurzame Jonge 100 kreeg voor deze bijzondere bijeenkomst een uitnodiging en daarom schoof DJ100’er Anneke Rooth afgelopen woensdag aan tafel. Ze vertelt in deze blog over haar ervaring.
 
Daar zat ik dan met 10 fantastisch innovatieve en creatieve, ietwat grijzende, heren om een tafel de toekomst van het binnenstad van mijn geboortestad Nijmegen te bedenken. Heel erg leuk om als DJ100’er juist hier de stem van de toekomst te laten horen. Ondanks dat het een hele uitdaging is om de gehele stad gemotiveerd te krijgen om de binnenstad schoner en leefbaarder te krijgen hebben we de gemeente zeker wat handvaten aan kunnen reiken. Ons motto ‘hoe complexer, hoe beter’ was volledig van toepassing om dit eerst geformuleerde mobiliteitsprobleem (teveel auto’s in het centrum) om te vormen naar een positief doel om de stad groener, mooier èn bereikbaarder te maken. Want hoe meer zaken en mensen je erbij haalt hoe meer dwarsverbanden er te leggen zijn, meer kans op win-win-win situaties.
 
Dit gesprek was onderdeel van de Bilderberg van de Duurzaamheid. Een event waar elk jaar dé experts op het gebied van duurzame innovatie voor uitgenodigd worden. Een hele eer om daar bij aanwezig te zijn en gelukkig niet als enige onder de 32 of de enige vrouw. Tijdens de opening, van het in Nemo georganiseerde evenement, heeft iedereen zich even astronaut mogen voelen. We kregen de kans om van een afstand op een grote wereldbol in het midden van de zaal te kijken. We konden zelfs zien hoe het weer van afgelopen 4 dagen eruit zag! Ons ruimteschip Aarde zag er maar kwetsbaar uit. Zeker toen in beeld kwam hoeveel CO2 er bij was gekomen in de laatste decennia.
 
Naast onze casus voor de stad Nijmegen hebben andere expertgroepen gewerkt aan twee andere casussen. De Maatschappelijke AEX waarbij vooral de vraag was hoe we de financiering en maatschappelijke initiatieven beter bij elkaar krijgen. En maar liefst twee groepen werkten aan de vraag hoe we onze samenleving meer kunnen overtuigen dat we van bezit naar gebruik zouden moeten. Hoe zou deze deeleconomie er uit zien?
 
Tijdens het afsluitende diner ervaarden we hoe het is om in een CO2 bubbel te leven. We weten niet wanneer deze gaat knappen maar het gaat een keer gebeuren. Dus laten we snel verder innoveren!