blog

Blik op de toekomst

Anne Walraven (oprichter FutureFuel en mede-oprichter DJ100) sprak 14 november tijdens de opening van de lancering van de Duurzame Jonge 100 (DJ100) van 2014 over haar FutureFuel queeste en hoe de DJ100 hiervan het allereerste inzicht-in-de-praktijk werd.
 
Anne Walraven: “De DJ100 is een project waarmee ik samen met drie andere twintigers vorig jaar een belangrijk inzicht uit mijn reis heb willen realiseren. Een nieuwe economie, een nieuwe maatschappij, zijn al zichtbaar in hoe jonge mensen denken en doen, dat is een van de inzichten die ik mee kreeg tijdens mijn reizen afgelopen jaren.” Maar als dit zo is, waarom is de impact van jonge mensen dan zo onzichtbaar? Klopt het beeld dat jonge mensen hun schouders ophalen over de toekomst dan niet? Wat wij bij de Duurzame Jonge 100 zien, is een actieve generatie van jonge koplopers die het heft in eigen handen heeft genomen. Jonge mensen die niet massaal de straat meer opgaan met hun zorgen om de toekomst, maar liever zelf werken aan die toekomst! De toekomst is al zichtbaar.
 
Van lijst naar beweging
Rode lijn in de verhalen van de FutureFuel rolmodellen die Anne interviewde is hoe belangrijk het is om te bouwen aan community’s: zoek gelijkgestemden, kom samen en bouw een beweging van mensen ‘die anders denken’ (Jane Goodall) en ‘belichamen hoe het anders kan’ (Ervin Laszlo). Samen staan we sterk. Hoe cliché ook, we zijn onderdeel van iets veel en veel groters: een onderstroom van, zoals Thomas Friedman zei, ‘gewone mensen die buitengewone dingen doen’. Daarom gaan we vanaf dit jaar verder als ‘beweging van jonge mensen met impact. Beweeg je met ons mee?
 
Met de Duurzame Jonge 100 willen we al die jonge koplopers een podium geven die laten zien hoe het anders kan. Heel anders! We hopen jullie dan ook snel te verwelkomen op de volgende bijeenkomst – daarover snel meer.
 
Lees de hele blog van Anne op de website van FutureFuel en bekijk hieronder een compilatie van de boodschappen die de rolmodellen in haar queeste willen delen met de jonge generatie.
 
 

 
 
*Foto: Wouter van der Wolk