Bastiaan Tolhuijs

Bastiaan-Tolhuijs

Bastiaan Tolhuijs is 31 jaar oud en Ontwerper. Oprichter van het bedrijf

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Mijn naam is Bastiaan Tolhuijs. In 2015 ben ik Tolhuijs gestart. Een design merk dat interieur producten ontwerpt met een verhaal. Het verhaal vertelt hoe een product duurzaam is, gemaakt van afval materialen, of hoe het sociaal verantwoord is geproduceerd. Ons doel is om deze verhalen bij mensen in de huiskamer te krijgen door middel van mooi Dutch Design.

Bij Tolhuijs ontwerpen we in de omgekeerde volgorde. Wij kijken niet naar wat we willen en waar we het van gaan maken. Wat we voor handen hebben – afval - is ons startpunt. Wij bestuderen het afvalmateriaal en bedenken vervolgens hoe we het waardevol kunnen maken. Niet recyclen, maar upcyclen, oftewel het transformeren van afval naar een product met een nieuwe functie, is het uitgangspunt voor ieder ontwerp. Wij hebben parternships met grote Nederlandse fabrieken waar veel afval vrijkomt (steen, staal, hout, stof, leer, kunststof etc). Ontwerp doen we zelf en de logistiek van afval ophalen naar productie tot het eindproduct bij de klant thuis doen we met onze duurzame partners.

Naast 99% duurzaam willen we ook een sociaal bedrijf zijn. De producten worden bewust geproduceerd in gevangenissen en sociale werkplaatsen. Hier kunnen ze lassen, houtbewerken, poedercoaten. Maar ook de opslag, inpakken en distributie regelen we via deze werkplaatsen. Naast werk, of een activiteit kunnen de mensen ook een diploma halen.

Tolhuijs staat voor duurzaam, eerlijk en sociaal: van productie tot distributie en van ontwerp tot design.

Doel

Na mijn afstuderen bij Heras, onze eerste partner, en mijn wereldreis, (de twee grootste inspiratiebronnen voor het starten van Tolhuijs), heb ik mij ingeschreven bij de KVK en ben ik van start gegaan. Ik trok zelf de stukken staal uit de afvalbakken en ben gaan lassen, houtbewerken, lakken, verkopen, transporteren, website bouwen, administratie, vanuit thuis, met de Fiat 500 van mijn vriendin. Nu een aantal jaar later hebben we een kantoor, laten we produceren door onze partners, en verkopen we via retailers, met nog steeds dezelfde duurzame gedachte.

We maken lampen van oude lashaspels: de Spool.
We maken personaliseerbare wandmeubels van oude industriële festival/snelweg/bedrijfs hekken: de Fency.
We maken hoogwaardige tafels van afval palen en wegwerppallets: de Able.
We hebben net een boekje uitgegeven (A Book full of Rubbish) met inspirerende tips and tricks hoe je zelf je afval kan upcyclen tot een design product voor thuis.
We proberen ieder half jaar een afstudeer student een nieuwe product van een nieuw afval materiaal te laten maken. Nu hebben we een afstudeerstagiair die van afval poedercoating een nieuw product ontwerpt.

Actief bij

Tolhuijs

Rol binnen initiatief

Ik houd me voornamelijk bezig met alles. We zijn een klein bedrijfje dus iedereen houdt zich met alles bezig. Mijn sterke punten liggen echter wel in het afval speuren, en product en concept ontwerp.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.tolhuijs.nl