Bart Bleijerveld

Pasfoto-Bart

Bart Bleijerveld is 28 jaar oud en Co-Founder

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Er wordt veel gepraat over duurzaamheid en de circulaire economie maar er wordt weinig gedaan. Better Future Factory werkt volgens de typisch Rotterdamse 'Niet lullen maar poetsen' mentaliteit en gaat daadwerkelijk aan de slag met de vraagstukken van deze tijd. We werken samen met klanten om hun lineaire processen om te buigen tot circulaire en, als dat niet snel genoeg gaat, starten we onze eigen projecten die uitgroeien tot zelf stadige start-ups. Van oude koelkasten en auto-dashboards maken wij hoogwaardige inkt voor 3D-printers. Van oude flessen maken we tegels. Oud brood zetten wij om in gas zodat de bakker op zijn oude brood, de volgende dag nieuw brood kan bakken. Wij geloven dat daadwerkelijke impact alleen gemaakt kan worden met een goed business model achter de gemaakte oplossing. Een product of circulaire oplossing heeft alleen bestaansrecht op de lange termijn als het zichzelf kan onderhouden.

Mijn focus ligt op New Marble, onze nieuwste start-up. Dit hebben we ontwikkeld om mensen in ontwikkelingslanden een kans te geven een bedrijfje te starten met het recyclen van plastic in nuttige producten; tegels die eruit zien als marmer, gemaakt van oude flessen. Zelf doen wij dat in Nederland waarbij we decentrale productie locaties opzetten en met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt productie draaien. Naast een sociaal en circulair product hebben wij er voor gezorgd dat het ook nog eens een volledig gecertificeerd bouwproduct is.

Doel

Het Perpetual Plastic Project is een interactieve installatie waarbij bezoekers van evenementen en festivals ter plekke hun gebruikte drinkbeker kunnen omzetten tot een 3D-print. Met deze installatie hebben we meer dan 250.000 mensen bereikt en geïnspireerd in 16 verschillende landen.

Met onze start-up Refil, die hoogwaardige inkt voor 3D-printers maakt, verkopen we inmiddels wereldwijd met resellers in Nieuw-Zeeland, de VS en Japan.

Met onze start-up New Marble, tegels gemaakt van oude flessen, hebben we 2 actieve productie locaties in Deventer en in Luanda, de hoofdstad van Angola. Waar middenin de grootste sloppenwijk 4 jongeren nu full-time tegelbakker zijn en honderden flessen per dag omgezet worden in tegels voor de lokale markt. In Deventer maken we van de oude drinkbekers van de voetbalwedstrijden tegels voor de nieuwe wc-groepen van het stadion en bieden we sociaal werk aan 5 mensen. Binnenkort openen er nieuwe productielocaties in Sierra-Leone, Kaapverdië, Delft en Heerenveen.

Actief bij

Better Future Factory BV

Rol binnen initiatief

Samen met Laura Klauss en Jonas Martens en Casper van der Meer hebben ik Better Future Factory opgericht. Inmiddels hebben we ons team gegroeid naar 10 mensen en hebben we grootse plannen voor de toekomst.

Als project manager voor New Marble heb ik het hele traject van de start, op een afvalberg in Angola met een leeg vel papier, de veldonderzoeken, de ontwikkeling van de techniek en het ontwikkelen van het businessplan tot een zelfstandige start-up geleid. Op dit moment houdt ik me bezig met het trainen van de productie teams in Kaapverdië en Delft.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.betterfuturefactory.com