Auke-Florian Hiemstra

Auke Florian Hiemstra onderzoekt vogelnesten

Auke-Florian Hiemstra is 27 jaar oud en Bioloog

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

Als bioloog kan je me vinden op en rond de gracht. Ik doe onderzoek naar stadsnatuur en strijdt tegen plastic vervuiling. Tijdens mijn studie haalde ik plastic uit de magen van vogels, zag ik vanuit een onderzeeër de vervuiling in de diepzee en voer ik met een onderzoeksschip op het midden van de Atlantische oceaan, zelfs daar dreef plastic. Als bioloog kan je niet om plastic heen.

Maar het probleem begint niet op het midden van de oceaan of op de bodem van de diepzee, de plastic soep begint hier in de gracht. Bij evenementen in Leiden vond je tot voor kort, op nog geen honderd meter gracht al meer dan 7000 bierbekertjes drijven. En alles wat in de gracht belandt, kan binnen één dag bij Katwijk de zee in stromen. Als environmental artist initieerde ik het project 'CanalCups' waarbij ik met twee mede-studenten duizend gracht-bekertjes fotografeerde. We plaatsten er elke dag één online, tot de gemeente zou overstappen van single use wegwerp naar herbruikbare bekers met statiegeld. En met succes.

Maar ik was niet de enige die de bekertjes verzamelde uit de gracht. Meerkoeten zwemmen af en aan met plastic, waarmee deze stadsvogels hun nesten bouwen. Ik studeerde af op deze moderne bouwsels, die bestaan uit de gekste dingen: van zonnebrillen tot ruitenwissers. De meerkoeten uit Leiden bleken de eerste onderzochte populatie waarvan in élk nest plastic werd gevonden.
Als PhD student bij Naturalis onderzoek ik nu wat de impact hiervan is op de meerkoet en haar broedsucces.

Doel

Door de visuele aanpak van CanalCups was Leiden binnen één jaar geswitcht van wegwerp- naar herbruikbare bekers met statiegeld. Wat bij het eerste evenement meteen al een half miljoen stuks plastic op de grond voorkwam. Het project kwam groots in de media, we vaarden met Frans Timmermans over de gracht en behaalden een plek in de Trouw Duurzame Top 100. Inmiddels organiseren we, met de hulp van een team van meer dan 100 enthousiaste vrijwilligers, wekelijkse clean-up tochten met kano's op de Leidse grachten.

Mijn onderzoek werd opgepikt door o.a. National Geographic, de Volkskrant en het NOS journaal. Als dierenexpert presenteerde ik het programma Willem Wever, geef toelichtingen bij het Jeugdjournaal en verscheen samen met mijn octopus bij De Slimste Mens. Ik maak radio, schrijf columns, en schuif als bioloog regelmatig aan bij talkshows als Jinek, M en Op1. Verder ben ik 'ambassadeur van de biologie' van het Nederlands instituut voor Biologie (NIBI). Ook hingen mijn foto's in het Columbus Earth Center, Natural History Museum te Londen, en verschenen op de website van National Geographic.

Actief bij

Naturalis Biodiversity Center

Rol binnen initiatief

Als PhD student doe ik onderzoek naar het gebruik van artificieel materiaal, zoals plastic, in de bouwsels van dieren. Vroeger maakte vogels nesten van riet en takjes, maar tegenwoordig broeden vogels ook op cola flessen en plastic zakjes. Wat zegt zo'n nest over zijn omgeving?

Mijn werkplek als onderzoeker is in het museum, in de zaal LiveScience, waar ik voor het oog van de bezoekers aan het werk ben en met hun in gesprek ga. Als spreker vertel ik vaak over mijn onderzoek, op congressen en symposia, maar ook tijdens festivals en in theaters. Als opiniemaker schrijf ik columns en schuif geregeld aan bij talkshows. Online geef ik samen met Freek Vonk virtuele rondleidingen door het museum en met partner Albert Heijn maken we mensen bewust van duurzaamheid en het belang van biodiversiteit.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.instagram.com/aukeflorian/