Auke-Florian Hiemstra

Auke Florian Hiemstra

Auke-Florian Hiemstra is 28 jaar oud en bioloog

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

Ik doe onderzoek naar de impact van plastic op de natuur. Van het hoogste punt ter wereld, de top van Mount Everest, tot het diepste punt van de oceaan, de bodem van de Marianentrog; overal wordt plastic gevonden. En er ligt zoveel van in de natuur, dat steeds meer dieren hier iets mee doen. Ze zijn ons afval gaan gebruiken om nesten van te maken. Als promovendus bij Naturalis doe ik onderzoek naar het gebruik van plastic in de bouwsels van dieren. Vroeger maakte vogels nesten van riet, tegenwoordig broeden vogels op plastic rietjes. En op cola flessen, op chips zakken, op zonnebrillen en ruitenwissers. Je kan het zo gek niet bedenken, of vogels zoals de meerkoet maken er inmiddels nesten van. Maar waarom doen ze dat? En kan dat kwaad voor de jonkies? Dat onderzoeken we nu met een landelijk citizen science onderzoek, waarbij iedereen kan meedoen door foto's van nesten in te sturen. Nooit eerder is op deze schaal onderzoek gedaan naar plastic in vogelnesten! En iedereen doet mee, zelfs in de Donald Duck ging het over afval in vogelnesten! Voer een meerkoetnest in op: www.meerkoetnest.nl

Verder organiseer ik wekelijkse clean-up sessies op de Leidse grachten met het project Plastic Spotter. Met een team van meer dan 400 vrijwilligers maken we het water niet alleen schoon; we analyseren de vondsten en brengen deze systematisch in kaart. Zo, door het doen van onderzoek, brengen we de bronnen in kaart en hopen we de kraan aan wal dicht te draaien. Zie: www.plasticspotter.nl

Doel

Tijdens een van deze clean-up sessies, vond een van onze vrijwilligers een jonge baars verstrikt in een corona handschoentje. Het dood gevonden dier bleek gezwommen in de duim, en alleen het staartje stak nog uit. De vis was het eerste slachtoffer van corona afval in Nederland en laat de impact zien van al onze single-use mondkapjes en handschoentjes. Samen met Liselotte Rambonnet (Universiteit Leiden) was dit het startpunt van een onderzoek naar de slachtoffers hiervan wereldwijd. Samen brachten we meer dan 50 gevallen in kaart (zie: www.covidlitter.com) van soorten die last hebben van ons corona afval; van krabben tot egels en van apen tot pinguïns. Juist dat materiaal dat ons beschermd, is een gevaar voor de dieren om ons heen. Het verhaal werd internationaal opgepikt door The Guardian, CNN en National Geographic; met een duidelijke oproep om corona afval niet te laten slingeren, en in plaats van single-use juist herbruikbare mondkapjes te gebruiken! De vis, nog altijd in zijn handschoen, wordt op sterk water bewaard en tentoongesteld in een Leids brugwachtershuisje, boven de gracht waar hij werd gevonden. En de meerkoeten? Die gebruiken ook de mondkapjes gewoon voor hun nest!

Actief bij

Naturalis Biodiversity Center

Rol binnen initiatief

Naast mijn werk als onderzoeker naar plastic, vraag ik ook aandacht voor een herstel van biodiversiteit. In Nederland hebben we nog maar 15% van onze biodiversiteit over. Op de Zeepkist bij De Vooravond pleitte ik voor meer biodiversiteit, en samen met collega-wetenschappers bij Naturalis en een groep betrokken jongeren schreef ik mee aan het manifest: 'Tijd voor biodiversiteit'.

Mijn werkplek als onderzoeker is in het museum, in de zaal LiveScience, waar ik voor het oog van de bezoekers aan het werk ben en met hun in gesprek ga. Als spreker vertel ik vaak over mijn onderzoek, op congressen en symposia, maar ook tijdens festivals en in theaters. Als opiniemaker schrijf ik columns en schuif geregeld aan bij talkshows. Het is nu belangrijker dan ooit om de natuur een stem te geven!

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.aukeflorian.nl