Aster Fliers

Aster Fliers is 28 jaar oud en Oprichter en mede-directeur

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

In het dagelijks leven werk ik samen met mijn zus Anemoon, die niet verbaal is en erg van koken en bakken houdt (met de nodige assistentie). Zij doet vooral zoet, ik hartig. We redden fruit door het in te maken en ik maak cashewkaasjes, waaronder camembert met echte schimmel. In 2018 was er een kaasproeverij, workshops om mensen te inspireren (en leren) om zelf vegan te koken en een buurtmarkt waar we ons verhaal vertellen en producten laten proeven. En iedere dag hebben we het over duurzame zorg en duurzaam voedsel als we met Anemoon en assistenten aan tafel zitten. In het afgelopen jaar ben ik er achter gekomen dat sommige vragen niet op te lossen zijn, maar dat je toch gewoon ergens zal moeten beginnen. Zoals mijn zus en ik ooit ook gewoon zijn begonnen met bakken, niet wetend waar we uit zouden komen. Zoals bij vegan camembert! Dus ik zou het bijvoorbeeld kunnen hebben over waarom ik niet vlieg, of de verschillende redenen achter het veganisme, maar waar het uiteindelijk om gaat, is ons steeds verder ontwikkelen, blijven streven naar de wereld waarin we willen leven. Zolang we het systeem niet drastisch hervormen, is het allemaal symboolpolitiek. Maar niets doen is geen optie, dus ik ben ergens begonnen. Met dingen die ik de rest van mijn leven wil blijven uitbreiden, waarbij ik de mensen om me heen zal blijven betrekken. Ik wil invloed uitoefenen waar ik hem heb, en daarin zelf zo veel mogelijk blijven leren en met anderen praten. Je weet nooit wat je zo kan bereiken!

Doel

Mijn grootste verdienste is het garanderen van een werkplek voor mijn zus, en het leiding geven aan het geweldige team van assistenten om haar heen. Wat begon als een manier om zinvolle dagbesteding voor haar te organiseren, is uitgegroeid tot inspirerend werk voor ons alletwee, én voor de andere medewerkers. En dat is een grote overwinning, omdat Anemoon veel begeleiding nodig heeft. Ik ben ook heel trots op onze producten, zeker de nieuwste cashewkazen. Want het is veel effectiever om je eigen vegan waarden met plezier (en brownies) uit te dragen, dan anderen er met woorden van te willen overtuigen. Mijn cashew-camembert steekt met kop en schouders boven commerciële notenkazen uit, en buiten Berlijn ben ik nog niets vergelijkbaars tegengekomen. Maar hoe trots ik ook ben op de zelf ontwikkelde recepten en al het fruit dat we mogen redden van de composthoop met inmaken, het is nog veel mooier dat we anderen geïnspireerd hebben om mee te helpen met onze reddingsacties. En dat ze vervolgens ook zelf aan de slag te gaan met fermentatie, compost en vegan eten!

Actief bij

Zus&Zo Gebak en Delicatessen

Rol binnen initiatief

Ik ben één van de twee mensen die de keuken dagelijks draaiende houdt, en ontwikkel nieuwe recepten. Ik ben vooral geïnteresseerd in langdurige processen, fermentatie vind ik het einde. Omdat we geen winstoogmerk hebben, geeft mij dat ook de kans alleen voor kwaliteit te gaan. De camembert hoeft me niet rijk en beroemd te maken, ik doe het omdat ik niets liever doe en om anderen te inspireren. Mijn maximumproductie is 48 kaasjes per maand, dus het is meer kunst dan eten. Anemoon leert mij dat het belangrijk is om klein te beginnen, want kleine dingen kunnen een grote impact hebben. We zijn nu dan ook stap voor stap aan het kijken wat er nog meer kan, bijvoorbeeld door onze verpakkingen systematisch aan te gaan pakken en door klanten te vragen om zelf herbruikbare containers mee te nemen.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.zusenzogebak.nl