ANOUK-TALEN-HEADER

Anouk Talen: “We moeten de grenzen doorbreken om samen verder te kunnen.”

Hoe kunnen we een regeneratieve samenleving creëren, die de Aarde en al haar inwoners laat opbloeien? Volgens regeneratief coach Anouk Talen begint dit bij de overgang van een afgescheiden naar een verbonden bestaan. Met de natuur, maar vooral ook met jezelf en ‘de ander’.

 

“Wanneer mensen denken aan de transitie van een destructieve naar een regeneratieve samenleving, schieten ze al gauw in de doe-modus. Hup, we pakken een schep en gaan bomen planten. Terwijl je dan eigenlijk nog helemaal niet snapt wat er gaande is”, legt Anouk Talen uit. Als regeneratief coach helpt hen* studenten om hun regeneratieve missie te ontdekken en in de praktijk te brengen, bijvoorbeeld via het Young Innovators programma. Het leren doorvoelen van systemen staat daarin centraal. “Je moet eerst dieper afdalen in een systeem om erachter te komen wat er aan de hand is en wat jouw rol daarin kan zijn. Een groot deel van mijn werk is dan ook accepteren dat we het niet weten. Want daar begint begrijpen.”

 

Het creëren van een wereld waarin mens en natuur in harmonie samenleven, draait volgens Anouk om luisteren en verbinden in plaats van polariseren. “In het publieke debat ligt de focus niet op wederzijds begrip, maar op winnen. Terwijl in een discussie over wie gelijk heeft helemaal niemand wint. Dan gaat het namelijk over ego’s en vergeet je te praten over wat er écht toe doet: een regeneratieve samenleving, en de vraag hoe we daar komen.”

 

Van duurzaamheid naar regeneratie

Duurzaamheid veronderstelt dat wij mensen boven de Aarde staan. Regeneratie gaat een stapje verder: zij transformeert onze relatie met de natuur compleet. Anouk: “Neem een rivier. We halen hier water, vis en grondstoffen uit en lozen onze afvalstoffen erin. Met een vervuilde levenloze rivier als gevolg. Probeer je dit op te lossen met duurzaamheid, dan wordt de focus ‘minder slecht’: minder vervuiling, minder overbevissing en minder grondstoffen onttrekken. Maar het idee dat wij mensen belangrijker zijn het levende ecosysteem ‘de rivier’ blijft intact”, legt Anouk uit. “Door een regeneratieve bril op te zetten verandert je aanpak compleet. Dan gaat het over: hoe kunnen we onze economie zo inrichten dat al het leven in en rondom de rivier kan floreren én we de schade herstellen?”

 

Nooit meer machteloos
“Heel veel jonge mensen voelen zich verloren,” merkt Anouk. “In het huidige onderwijssysteem worden ze vooral in de mal van ‘consument’ en ‘producent geduwd, maar leren ze niet hoe ze bij kunnen dragen aan de uitdagingen van vandaag de dag.” Wanneer Anouk studenten coacht, zegt hen* niet: ‘Dit is de opdracht, dit zijn de vereisten en zo moet je het uitvoeren.’ In plaats daarvan ligt de focus op hoe de jongvolwassenen vanuit hun eigen kracht kunnen bijdragen aan regeneratieve systemen. Want zodra ze dat ontdekken, maakt hun machteloosheid plaats voor hoop.

“Als mens zijn we zoveel meer dan een radertje in de economie. Zorgen voor onszelf, gemeenschappen en de natuur, dat is waar mens zijn om draait”, vertelt Anouk. “Welke functie je ook hebt – CEO, manager of medewerker – in eerste instantie ben je mens. Dus wat is je rol als mens? Als we vaker met die vraag zouden beginnen, zijn we al een heel eind.”

 

Benieuwd naar de regeneratieve missie van Anouk Talen? Bekijk diens* videoportret:

 

Dit verhaal is gemaakt door MaatschapWij: hét online inspiratieplatform voor een socialer, vitaler en duurzamer Nederland. Schrijf je in voor hun wekelijkse nieuwsbrief, dan mis je niks en krijg je hun laatste e-magazine cadeau.

 

* Anouk Talen geeft de voorkeur aan de voornaamwoorden die, diens en hen

 

Video door: Jeppe van Pruissen & Nadine Maarhuis van MaatschapWij

Tekst door: Nadine Maarhuis van MaatschapWij