Annemieke Koster

aK

Annemieke Koster is 29 jaar oud en Oprichter

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Annemieke is 5 jaar geleden begonnen om de textielindustrie te verduurzamen. Ze zag het ambacht van het weven verdwijnen naar lagelonenlanden en daarnaast is de textielindustrie een van de meest vervuilende industrie├źn ter wereld. Dat moest anders!
Dat is de reden dat Annemieke 5 jaar geleden haar baan heeft opgezegd om zelf een duurzame weverij te starten. En nu, 5 jaar later is ze zo ver dat ze echt aan het produceren is.

Haar passie en drijfveer is duurzaamheid, zo heeft ze textiel ontwikkeld van de meest uiteenlopende grondstoffen. Van petflessen tot afgekeurde tampons, door samen te werken met diverse duurzame initiatieven weet Annemieke op een zeer verantwoorde manier textiel te produceren. Het is haar doel om de grondstoffen altijd zo lokaal mogelijk te "sourcen".

Daarnaast zet Annemieke zich in voor een duurzamere wereld door studenten en professionals te inspireren en informeren door het geven van lezingen en seminars.

Doel

Annemieke heeft in 5 jaar tijd met heel hard werken een weverij opgezet. Ze heeft machines gekocht, het weefvak geleerd en het productieproces weten te perfectioneren zodat er van gerecyclede materialen hoogwaardige textiel kan worden geproduceerd.
Een onderdeel daarvan is dat ze de finish heeft weten te perfectioneren, zodat er zonder schadelijke en chemische toevoegingen een natuurlijk en duurzaam eindproduct ontstaat.

Toen ze 5 jaar geleden begon achte veel mensen het onmogelijk. Maar ze heeft het tegendeel bewezen en het is haar gelukt en dat is iets waar ze heel trots op mag zijn.

Naast haar harde werk in de weverij heeft Annemieke in de afgelopen 5 jaar diverse personen en instanties bij elkaar gebracht om de krachten te bundelen en duurzame initiatieven op te zetten.
Dit doet ze o.a. door in het bestuur van verschillende commissies deel te nemen en hier op een pro-actieve manier duurzaamheid een belangrijke rol te laten spelen.

Actief bij

Enschede Textielstad

Rol binnen initiatief

Oprichter

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.enschedetextielstad.nl