Annemieke Koster

door-Nadine-Klifman

Annemieke Koster is 29 jaar oud en Founder

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Enschede Textielstad is een duurzame weverij die in 2014 is gestart vanuit de ambitie de textielindustrie te verduurzamen en kennis over textielproductie in de regio te behouden. Enschede Textielstad weeft op industriële schaal mode- en interieurstoffen van bijvoorbeeld gerecyclede jeans en werkkleding of lokale vezels zoals hennep en vlas.

We betrekken onze grondstoffen en leveranciers zo lokaal mogelijk en verven de stoffen niet bij, waarmee een enorme besparing van water, CO2 en chemicaliën wordt gerealiseerd. Ons productieproces resulteert in hoogwaardige textielsoorten met een ongekend hoog percentage recycled content; momenteel weven we stoffen met tot wel 78% gerecyclede grondstoffen in het eindproduct.

Doel

De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van het ontwikkelen, testen en verbeteren van stoffen met een hoog percentage gerecyclede content. Daar zijn we in geslaagd; zowel onze mode- als meubelstoffen zijn van een hoogwaardige kwaliteit die in veel gevallen niet onderdoet voor reguliere stoffen.

Ook ondernemen we diverse activiteiten om verduurzaming van en samenwerking binnen de textielsector te stimuleren. Zo organiseren we samen met gemeente Enschede Textielcafé bijeenkomsten die door meer dan 150 textielondernemers zijn bezocht en al tot diverse samenwerkingen hebben geleid.
Eén van de concrete samenwerkingsprojecten die we hebben geïnitieerd is het opstarten van een leer-werktraject voor machine-operators in de textielindustrie. Diverse textielbedrijven in de regio werken momenteel samen aan het opzetten van een traject waarbij jongeren en (langdurig) werklozen een opleiding en baanperspectief krijgen.

Daarnaast is Enschede Textielstad actief in enkele landelijke onderzoeksprojecten waarin de mogelijkheden om lokaal en met Nederlandse, duurzame grondstoffen te produceren worden onderzocht.

Actief bij

Enschede Textielstad

Rol binnen initiatief

Als oprichter en eigenaar sta ik aan de wieg van alle productontwikkelingen in de weverij en de samenwerkingen die we met onze afnemers aangaan. Naast de commerciële activiteiten van Enschede Textielstad probeer ik zoveel mogelijk tijd te steken in activiteiten die bijdragen aan consumentenbewustzijn en verduurzaming van de textielsector en meubelindustrie.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.enschedetextielstad.nl