Anneke Rooth

LR_AnnekeRooth_1344

Anneke Rooth is 28 jaar oud en Training en Research Fellow

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Op dit moment werk ik voor de academie van het Clingendael Instituut. Ik geef en coordineer trainingen voor diverse doelgroepen van over de hele wereld, maar met name jonge diplomaten, in internationale betrekkingen en duurzame ontwikkeling, de geopolitieke en veiligheidsgevolgen van klimaatverandering, waterdiplomatie, de sustainable development goals, etc. Ik probeer hier mijn praktijkervaring bij het ministerie van buitenlandse zaken en de VN met hen te delen en vooral handvatten te bieden om hen beter in staat te stellen de duurzame toekomst die zij allen voor ogen zien te realiseren. Zij zijn het namelijk die onze beslissingen (in de toekomst) gaan maken.
Daarnaast ben ik binnen mijn werk betrokken bij het Planetary Security Initiative en het Clingendael International Sustainability Center. Twee onderzoeksprojecten waar ik trainingselementen aan koppel.
In mijn vrije tijd ben ik betrokken bij het Sustainable Development Diplomacy track op de Wageningen Universiteit, geef ik college in één van hun vakken en ben ik mijn enthousiasme voor ludieke klimaatactivistische activiteiten niet verloren.

Doel

Binnen een jaar heb ik mij bij de Clingendael Academy ontwikkeld tot de informele duurzaamheidscoordinator. Mijn collega's komen voor "groene" zaken altijd even mijn kantoor binnen lopen en ik behoud het duurzame netwerk voor sprekers en docenten.
Ik train honderden professionals per jaar om betere/duurzamere beslissingen te maken. Ik schrijf en begeleid verschillende onderhandelingssimulaties en ontwikkel ook andere methoden waarin mijn 'studenten' (ik kan ook nog veel van hen leren) de complexiteit van duurzaamheidsonderhandelingen ervaren. Hoe ga je om met de enorme hoeveelheid aan internationale instituten die iets met duurzaamheid doen? Hoe zorg je dat je bij de oplossing niet alleen naar je eigen werkveld kijkt maar ook rekening houd met andere sectoren, delen van de wereld en generaties? Oplossingen kan ik niet altijd bieden maar wel de tools om deze te bereiken.

Actief bij

The Clingendael Institute

Rol binnen initiatief

Er is nog meer aandacht gekomen voor duurzaamheid in de diplomatieke programma's , ik heb de connectie tussen onderzoek en de (diplomatieke) praktijk overbrugt en maak met enthousiasme deze complexe wereld een stukje begrijpelijker. Zo kunnen mijn deelnemers het verschil maken!

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.clingendael.nl/academy