Anne van Veen & Elrike Drooger

Anne elrike

Anne van Veen & Elrike Drooger is 25 & 28 jaar oud en Co-founders

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

We herinneren het moment als de dag van gister. We zaten op de bank, de aftiteling van de documentaire ‘The True Cost’ kwam in beeld en we zeiden tegen elkaar: ‘Dit moet toch anders kunnen?’ De confrontatie met de wanpraktijken in de huidige kledingindustrie zorgden bij ons voor een groot kantelpunt: we besloten te stoppen met het kopen van fast fashion. Deze verandering was nog niet zo gemakkelijk, maar we waren vastberaden en ontdekten en leerden steeds meer. Uiteindelijk wilden we anderen helpen door onze zoektocht naar een eerlijke en duurzame kledingkast te delen. Want als we als vriendinnen één ding hadden ontdekt dan was het wel: verandering begint bij jezelf, maar je kunt het niet alleen!

Sinds twee jaar zijn we dit gaan doen door elke week op Instagram eerlijke merken, winkels en looks te delen. We laten zien: ethical is fashionable! Daarnaast schrijven we blogs, spreken we op events en geven we workshops om bewustzijn te creëren en kennis te vergroten over de kledingindustrie en de manier waarop we consumeren.

We geloven dat elke verandering begint met een eerste stap. In plaats van een crashdieet dat je niet lang volhoudt, staat Fair Friday voor het nemen van kleine stappen naar duurzame verandering. Deze boodschap wordt gesymboliseerd in onze naam: net als Meatless Monday, introduceren wij Fair Friday! Een bewuste outfit 1x per week: of dit nu tweedehands is, van een duurzaam merk of dat je een nieuwe look maakt met een oud kledingstuk.

Doel

Een van de hoogtepunten was voor ons het geven van onze pitch op de Talent Night van TedxAmsterdamWomen. Daarnaast was het ook een unieke ervaring om onze eigen tassenlijn te maken met het eerlijke merk Wana Bana. Toch weten we vooral waar we dit voor doen als we een berichtje krijgen of iemand spreken die door ons is geïnspireerd waardoor zijn/haar (koop)gedrag is veranderd. Het besef dat wij mogen bijdragen aan een positieve verandering in de kledingindustrie waarin mensen worden gewaardeerd voor wie zij zijn en wat zij doen en natuur en dier worden gerespecteerd, geeft uiteindelijk de meeste voldoening!

Actief bij

Fair Friday

Rol binnen initiatief

Wekelijks delen we op Instagram eerlijke en duurzame kledingmerken, winkels en looks. We laten zien: ethical is fashionable! Daarnaast schrijven we blogs, spreken we op events en geven we workshops om bewustzijn te creëren en kennis te vergroten over de kledingindustrie en de manier waarop we consumeren.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://fairfriday.nl/