Anne Twilt

AT_20200310_HR-2

Anne Twilt is 28 jaar oud en Innovator Circulaire Economie @ HotSpotLab

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Mijn activiteiten liggen altijd op het snijvlak van innovatie en duurzaamheid + sociaal. Ik ben drie jaar geleden opgestapt bij mijn werkgever om als ondernemer aan de slag te gaan. Ik wilde mijn kennis, energie en ervaring op het gebied van Innovatiemanagement inzetten voor een betere wereld.

Nu, 3 jaar verder, vul ik mijn dagen volledig met duurzame projecten. Een verzameling van mijn activiteiten:
- Ik ben programmamanager bij Green Business Club Zaanstad: een impactorganisatie die zich richt op concreet resultaat door het initiëren van duurzame projecten in Zaanstad. Ik ben verantwoordelijk voor het aanhaken van nieuwe leden , MarCom en de uitvoeringsorganisatie. Een voorbeeld v/d projecten die we doen is Zon op Zaan, waarin we bedrijven kosteloos ondersteunen bij het technisch haalbaarheidsonderzoek voor het plaatsen van de zonnepanelen tot en met de subsidieaanvraag.
- Ik ben projectleider bij de werkgroep Circulair van de Green Business Club Utrecht. Deze projecten hebben tot doel hebben het Utrechts stationsgebied aantoonbaar ZeroWaste te maken voor 2030.
- Ik werk aan het opzetten van een circulair koffiebekersysteem (www.nosup.nl)
- Ik ben met o.a. Gemeente Amsterdam bezig met het opzetten van een nieuwe Green Business Club in Amsterdam Sloterdijk.
- Ik ben vrijwillige klimaatcoach in Zaanstad. Met als doel bewoners in de Zaanstreek te helpen bij het maken van duurzamere keuzes in hun leven op het gebied van wonen, mobiliteit, consumeren (nonfood) en eten.

Doel

Green Business Club Utrecht: elk half jaar een competitie voor het ophalen van zwerfafval door bedrijven in het gebied. Hiermee kwamen wij ook in het nieuws, wat leidde tot meer bewustzijn.
In totaal hebben wij ruim 400 kilo zwerfafval opgehaald.
Green Business Club Zaanstad: Ik ben sinds februari aangesloten, dus kan nog geen van de resultaten claimen. Maar we zijn als club - ondanks de coronacrisis - gegroeid in aantal sinds februari. Daarnaast heeft de club zelf hele mooie dingen bereikt, waaronder €100.000 investering in verduurzaming (LED verlichting, zonnepanelen, etc.) o.a. door de samenwerking met Klimaatroute.
Circulair koffiebekersysteem: dankzij de Corona crisis is de vraag naar herbruikbare bekers even laag (angst voor virus). MAAR we zijn met 5 partijen in gesprek die de beker in hun kantooromgeving willen invoeren. Dit zijn grote partijen met veel koffieconsumptie (en dus veel impact), waaronder Movares, Gemeente Utrecht en ProRail.
Green Business Club Sloterdijk: we zijn in oprichting, dus nog geen meetbaar resultaat. Gesprekken lopen met 6 grote en +/- 15 kleinere partijen.
Klimaatcoach: nog geen activiteiten i.v.m. coronacrisis

Actief bij

HotSpotLab

Rol binnen initiatief

Als projectleider in de werkgroep Circulair heb ik alle ingrediënten voor impact: mooie (en grote) bedrijven om tafel met een gezamenlijk doel en de juiste gepassioneerde mensen om tot actie over te gaan. Mijn bijdrage zit in de uitvoering.
Voor NoSUP onderzoek ik samen met Eva Dijkema hoe we het concept zowel in de openbare als in de kantooromgeving kunnen implementeren. Na de corona crisis zullen we hopelijk snel met de eerste organisaties van start gaan in een pilot.
Elk half jaar organiseer ik de plogging competitie: zwerfafval ruimen in teams van de participanten.
Ten slotte werk ik aan een inventarisatie van de afvalstromen van de participanten, en zullen we beginnen met het circulair maken van deze stromen.
Zo draag ik bij aan de doelstelling: ZeroWaste Utrecht C.S. in 2030.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

www.hotspotlab.nl