X

Ben of ken jij iemand die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger is?

Laat ons dan weten waar jijzelf of die ander mee bezig is. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!
 
geef op & tip ons

Anne Marieke Eveleens, Saskia Studer & Francis Zoet

P1030646

Anne Marieke, Saskia & Francis Eveleens, Studer & Zoet is 28, 26, 27 jaar oud en Co-Founder

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Te veel van het afval dat onze samenleving produceert komt terecht in het water en brengt grote schade toe aan milieu en mens. Zeeschildpadden en vissen raken verstrikt in plastic, scheepvaart ondervindt hinder, en microplastics vormen een gezondheidsrisico voor de kleinste tot grootste organismen. Dit probleem wordt door gemeenten, het rijk en de Europese Unie steeds meer gezien en onderkend.
Afval kán worden opgevangen voordat het de oceanen bereikt. Huidige oplossingen die afval tegenhouden in rivieren hinderen helaas daarbij ook vaak scheepvaart en vissen in de rivier. Op zoek naar een elegante oplossing, die wel afval in de rivieren tegenhoudt, kwamen wij bij: een barrière van luchtbellen.
Door twee diagonale bellenschermen te plaatsen maken we slim gebruik van de stroming van het water om het afval naar de kant van de rivier te leiden. We creëren een bellenscherm door lucht te pompen door een buis met gaatjes, gelegen op de bodem. De opwaartse stroming die het bellenscherm veroorzaakt, brengt afval naar de oppervlakte van het water en de turbulentie stopt het afval in zijn weg naar zee. Het afval verzamelt zich aan de kant van de rivier, waarna het makkelijk te vangen is door middel van bijvoorbeeld een lopende band. Door de vissenslalom kunnen vissen ongehinderd de barrière passeren. Het systeem zorgt ook voor beluchting van het water, waardoor het ecosysteem gezonder wordt en blijft.
Door deze eigenschappen voldoet ons systeem aan de belangrijkste randvoorwaarden: het hindert nauwelijks scheepvaart, vissen en de natuurlijke werking van de delta.
The Great Bubble Barrier biedt op deze manier uitkomsten voor verschillende probleem-eigenaren; zo kan Rijkswaterstaat voldoen aan veranderende regelgeving op het gebied van afval in de waterwegen, kunnen steden de plastic problemen in hun wateren te lijf gaan, en besparen waterschappen op de kosten om afval na overstromingen weer op te ruimen. Het feit dat The Great Bubble Barrier is gebaseerd op bestaande technologie, die ingezet wordt in de olie-industrie en om zoet en zout water te scheiden, maakt het makkelijk toepasbaar. En het mooiste is: het systeem kan zowel in de grootste rivieren als kleinere grachten en kanalen gebruikt worden. Doordat The Great Bubble Barrier visueel aantrekkelijk is trekt het gemakkelijk bezoekers, waardoor het bewustzijn over het plastic probleem vergroot wordt.
Wij hebben als doel The Great Bubble Barrier te realiseren op slimme locaties, zodat we de plastic soep kunnen stoppen bij de bron en zo veel mogelijk plastic tegen kunnen houden op weg naar de oceanen.
Op 1 juli 2016 heeft The Great Bubble Barrier de eerste prijs gewonnen op de Plastic Free Rivers Makathon van PWN en Rijkswaterstaat. Dit houdt in dat wij deze zomer een pilot locatie in de IJssel tot stand gaan brengen samen met Rijkswaterstaat, een belangrijke eerste stap naar realisatie.
Updates over onze pilot en verdere informatie over The Great Bubble Barrier zijn te vinden op de website: www.thegreatbubblebarrier.com.

Doel

Van mei tot juli 2016 hebben we meegedaan aan de Plastic Free Rivers Makathon van Rijkswaterstaat en PWN.

Daar spraken we met experts, hebben we ons eerste idee gepitcht, hebben we een heel mooi eerste prototype gebouwd.
Tijdens deze makathon hebben we een enorme hoeveelheden advies, expertise, kritiek gekregen, wat allemaal bij droeg aan ons ontwerp. En toen… wonnen we:
Op 1 juli heeft onze Great Bubble Barrier een pilot-locatie in de IJssel gewonnen. Maar ook de hulp en expertise van Rijkswaterstaat, BAM/van den Herik, MH Poly en Deltares om dit te realiseren. Een geweldige prijs!

Sindsdien konden we ons model testen bij Deltares en hebben we op verschillende podia’s ons idee mogen pitchen.

Actief bij

The Great Bubble Barrier

Rol binnen initiatief

We hebben deze social enterprise opgestart rondom ons idee en wij doen er alles aan om met behulp van ons netwerk, onderzoek en testen het idee verder uit te werken naar een werkend systeem dat in Westerse en ontwikkelingslanden geplaatst kan worden zodat het plastic van het land niet meer in de zee belandt.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.thegreatbubblebarrier.com/