Anne-Marie Rakhorst nomineert Noortje Schrauwen

Naam: Noortje Schrauwen
Is: Adviseur bij Search Consultancy
Leeftijd: 25
 
Categorie: Sociale Innovatie, maatschappelijk betrokken ondernemen, sociaal ondernemerschap
Activiteit: Noortje heeft op jonge leeftijd al een variëteit aan duurzame projecten – groot én klein, nationaal en internationaal – op haar naam staan. Haar kracht? Ze weet mens, techniek en milieu samen te brengen om echte verduurzaming in gang te zetten.
 
Zo zocht ze naar kansen voor duurzaam ondernemerschap in de glastuinbouwsector. Met haar onderzoek naar de kansen en barrières voor sociale innovatie binnen deze sector, wist ze een branche te inspireren die zich oorspronkelijk vooral richtte technologische innovatie. De uitkomsten van haar onderzoek krijgen niet alleen volop aandacht in vakbladen. Ze vormen ook de basis van het nieuwe programmaplan van innovatieplatform SIGN (LTO Glaskracht).
 
Nu werkt Noortje bij Search, een ingenieurs- en adviesbureau, laboratorium en opleidingsinstituut, aan projecten op het gebied van duurzaamheid. Hier maakt ze de belangrijke koppeling tussen kennisontwikkeling en praktijkadvies voor organisaties. Ze stelt de essentiële vraag; hoe kunnen bedrijven nu écht aan de slag? En hoe maken ze duurzaamheid winstgevend? Haar innovatieve en kritische blik maakt haar een waardevolle versterking van het team.
 
Nog meer duurzame projecten waar Noortje zich eerder voor inzette? Denk aan antropologisch onderzoek naar de migratie van een inheemse bevolkingsgroep op de Filippijnen naar beschermd bosgebied, het professionaliseren van een bedrijf van ondernemende vrouwen in Kenia. En ze stond aan de wieg van Empower Generation, een organisatie die lokale ondernemers in Nepal ondersteunt in de verspreiding van zonnepanelen en -lampen. Daarnaast is ze medebedenker van Neighbour Buddies-app van Ourmobilegeneration (Enviu) en mede-initiator van het Repair Café Leiden.

 
Effect: Ze inspireerde met haar onderzoek als industrieel ecologe een hele sector en bereikt met haar werk bij Search vele bedrijven in heel Nederland die werken aan verduurzaming. En met haar eigen projecten wist ze op diverse andere plekken op de wereld al het verschil te maken. Begin oktober presenteert ze de uitkomsten van de allereerste Nationale Duurzaamheidmonitor en geeft daarbij haar visie op de resultaten. Samen met Anne-Marie Rakhorst en Michael Braungart wil ze daarmee de 250 aanwezige organisaties stimuleren duurzaam ondernemerschap bovenaan de agenda te zetten.
 
Duurzaam? Noortje ademt duurzaamheid; in alles ziet zij kansen tot verbetering. Haar enthousiasme, interesse en positivisme bereikt vele mensen die zijn geïnspireerd, en er zullen nog vele volgen
 
Tweet: #DJ100 @ARakhorst nomineert @NSchrauwen #SearchBV: “Noortje is mijn duurzame jonge rolmodel. En daarom verdient zij een plek in de DJ100!”

 
Meer info: www.duurzaamheid-search.nl