Annabella Rijksen

IMG_20190122_104500_088

Annabella Rijksen is 21 jaar oud en Young Professional Art and Economics, interested in Design and Climate Change and design researcher

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Hoi, ik ben Annabella en ik studeer Kunst en Economie op de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht en ik ben nu aan het afstuderen. Vorig jaar ontdekte ik dat ik een fascinatie heb voor natuur en het klimaat en daarom gaat mijn scriptie over design en klimaatverandering. Mijn scriptie bestaat uit twee delen. Het eerste onderzoek ging over de rol van ontwerpers in het Antropoceen en welke rol dit was en hoe de ontwerpen een positief effect kunnen hebben op het klimaat. Uit het tweede onderzoek moet een oplossing komen. De conclusie van mijn eerste onderzoek is dat ontwerpers een grotere rol kunnen spelen als hun ontwerpen vaker gerealiseerd kunnen worden. Ontwerpers moeten meer verbindingen leggen met een andere expertises. Om deze samenwerking tot stand te laten komen is een agency nodig. Ik ben bezig met de vormgeving hiervan, samen met The Turn Club en Dutch Design Foundation. Verder ben ik woordvoerder bij The Happy Activist voor het manifest WAKKER. WAKKER wilt studenten laten beloven om alleen bij duurzame bedrijven te gaan werken en niet bij vervuilende bedrijven. De website komt snel online. Verder help ik The Turn Club mee met het organiseren van Green Culture Traincamp 2019, een treinreis naar het Green Culture World festival in Montenegro en makers kunnen hun concept ontwikkelen en presenteren op het festival. Mijn oplossing van mijn scriptie mag ik tijdens de reis en de Dutch Design Week uitvoeren. Ik heb ook een wedstrijd gewonnen over groene energie opwekken.

Doel

Ik ben nu bezig met het tweede onderzoek en mijn oplossing is een design jam methode die samenwerking stimuleert en tot stand brengt. Hierbij wordt een publicatie gemaakt voor de zakelijke kant een een workshop voor de creatieven. Ik onderzoek verschillende methodes, kijk naar locaties, ik maak het interactief en implementeerbaar of inzet voor langer termijn. Ik werk hiervoor samen met The Turn Club, Dutch Design Foundation en Bedrijfsorganisatie Nederlandse Ontwerpers. Verder noemde ik net dat ik een design wedstrijd heb gewonnen; deze wedstrijd heette de Clean Energy Challenge van What Design Can Do. Ik heb samen met drie andere studenten (die ik eerst niet kende) een concept bedacht, genaamd Block-e. Dit is een powerbank die opgeladen wordt door middel van fietsen en met deze zelf opgewekte energie kan men betalen. We willen groene energie omzetten naar een currency. Wij hebben de Student Track gewonnen en we zijn nu bezig ons concept voort te zetten met b.v. Urgenda, Better Future Factory and Social Enterprise NL. Voor WAKKER heb ik afgelopen week op de TU Delft een gastlezing gegeven.

Actief bij

Samen werken aan een beter klimaat.

Rol binnen initiatief

De actie van het ontwerpen. Ik heb gekozen om deze titel op te geven, omdat hier werkelijk mijn fascinatie bij aansluit, ondanks het feit dat ik voor verschillende initiatieven actief ben. Voor dit onderzoek ben ik bezig met het analyseren van samenwerkingen, het vaststellen van samenwerkingsmethodes, interactieve manieren van communicatie te vinden en toe te passen. Alle wereld verbeterende projecten krijgen dan een "ruimte" in de wereld en dat ze ontwikkeling voort kunnen zetten. Ontwerpers gaan de wereld niet redden, maar ze kunnen wel change makers zijn en bewustwording en verandering creëren. Het concept Block-e is een voorbeeld van hoe een ontwerp een verandering kan creëren.

Vanuit welke rol

Student

Website

https://www.whatdesigncando.com/block-e