Anna van Nunen

Foto-Anna

Anna van Nunen is 29 jaar oud en Directeur en mede-oprichter

Thema

Design technologie en innovatie

Initiatief

Vorig jaar januari heb ik Innofest opgericht: een stichting die acht bestaande en vooraanstaande festivals inzet als living labs om innovaties te testen.

Festivals als levende laboratoria dus: een veilige, meetbare plek waar innovators hun prototypes kunnen testen. Als je een nieuw product of dienst wilt lanceren, wil je immers wel eerst weten of het echt werkt. Innofest werkt samen met acht bestaande en vooraanstaande festival in Noord-Nederland en biedt deze omgevingen aan als testomgeving. De festivals waar Innofest mee samenwerkt zijn Eurosonic Noorderslag, Oerol, FestiValderAa, TT Festival, Welcome to The Village, Paradigm, Noorderzon en Into The Great Wide Open.

Innofest ziet festivals als tijdelijke mini-maatschappijen. Net als in het echt zijn daar uitdagingen op het gebied van onder andere water, voedsel, logistiek, energie en afval. Ook festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin hetzelfde als in de echte wereld: ze bewegen, eten en slapen. Het verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat en daarmee alles meetbaar is. Dit maakt festivals een perfecte testomgeving om samen te werken aan prototypes en innovaties.

Doel

Innofest heeft tot nu toe 36 projecten opgezet, waarbij startups, MKB'ers, student-ondernemers en creatieven innovaties hebben getest die bijna marktklaar waren. Voor komende zomer staan er wederom zo'n 35 projecten gepland op zeven festivals. Bij Innofest ben ik directeur en zorg ik dat alles binnen het team, met de partners (zoals ASN Bank, Rijkswaterstaat, verschillende kennisinstellingen, Microsoft, diverse accelerators etc.), de festivals en financieel op rolletjes loopt.

Het merendeel van de innovators die wij verder helpen, houdt zich bezig met duurzaamheid. Zo hebben we het afgelopen seizoen allerlei duurzame accu's getest, waterbesparende technologie getest, een aantal circulaire prototypes verder geholpen en zijn we bezig geweest met kringlooptoiletten. Ook voor het aankomende festivalseizoen zien we heel veel duurzame startups deelnemen: bijvoorbeeld een 100% composteerbare tent, een circulaire picknicktafel, festivalgras van gerecycled hennep, kringlooptoiletten met techniek van de ESA en de doorontwikkeling van petvrije oplossingen voor festivals.

Actief bij

Innofest | Festival Driven Innovation

Rol binnen initiatief

Vorig jaar januari heb ik Innofest opgericht: een stichting die acht bestaande en vooraanstaande festivals inzet als living labs om innovaties te testen. Festivals als levende laboratoria dus: een veilige, meetbare plek waar innovators hun prototypes kunnen testen. Als je een nieuw product of dienst wilt lanceren, wil je immers wel eerst weten of het echt werkt. Innofest werkt samen met acht bestaande en vooraanstaande festival in Noord-Nederland en biedt deze omgevingen aan als testomgeving.

Inmiddels hebben we met ons team 36 innovatieprojecten, met name van startups en MKB'ers, verder geholpen door te testen op één van de festivals. Innofest is nog jong, maar nu al zien we bij deze projecten dat zij met hulp van ons meer duurzame impact maken.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

http://www.innofest.co