Amber Nusteling

DJ100-foto

Amber Nusteling is 23 jaar oud en Monitoring Engineer

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Als Monitoring Engineer bij Adviesbureau DWA ben ik bezig met het verduurzamen van de gebouwde omgeving vanuit diverse invalshoeken. Aan de hand van welke data gebouwen ons teruggeven, kan ik energiezuiniger ontwerpen en gericht installaties optimaliseren zodat ze efficiënter functioneren. En door het vastleggen van informatie en het terugvinden van de eisen (in een Digital Twin), zorg ik dat wat er is beloofd in het ontwerp, ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

Door monitoring en optimalisatie van bestaande gebouwinstallaties, zoals warmtepompen, koelmachines en warmte- en koudeopslag (WKO), draag ik bij aan de efficiënte toepassing van deze duurzame technieken. Daarnaast doe ik tijdens het ontwerptraject van nieuwbouw of renovaties gebouwsimulaties, om te laten zien dat de duurzame installaties ook voor een gezond en comfortabel gebouw zorgen. Ik werk bijvoorbeeld aan het Herman Gortercomplex in Utrecht, wat het eerste energieneutrale rijkskantoor van Nederland wordt.

In mijn persoonlijke leven houd ik me ook veel met duurzaamheid bezig, bijvoorbeeld door het kopen van tweedehandse of duurzaam gemaakte kleding, het minder eten van vlees, of het beperken van plasticgebruik. Dit deel ik ook graag met collega’s. Ik heb afgelopen zomer deelgenomen aan Plastic Free July, waarbij je dus in de hele maand juli zo weinig mogelijk plastic probeert te gebruiken, en toen in het medewerkersblad verslag gedaan.

Doel

Naast mijn werk aan het Herman Gortercomplex heb ik voor verschillende projecten van Edge Technologies simulatieberekeningen gemaakt, zodat in de gebouwen op energiezuinige wijze een optimaal klimaat gerealiseerd kan worden. Verder heb ik voor de monitoring van WKO-installaties gewerkt aan een geautomatiseerde rapportage, waarin DWA nu 20 installaties in beheer heeft. Hierdoor krijgen de bedrijven inzicht in het functioneren van de installatie, zodat eventuele afwijkingen sneller opgelost worden. Naast het behouden van een goede werking van de WKO, wordt zo ook volgens de vergunning de warmtebalans in de bodem bewaard.

Bezig zijn met duurzaamheid in de gebouwde omgeving geeft me energie, omdat duurzame gebouwen een zichtbaar toonbeeld zijn van hoe je een groenere wereld kunt creëren. Begin dit jaar ben ik ook over mijn drijfveren geïnterviewd voor het tijdschrift De Ingenieur.

Actief bij

Adviesbureau DWA

Rol binnen initiatief

Vanuit mijn achtergrond in natuurkunde breng ik brede kennis in op het gebied van techniek en data-analyse. Ik vind het leuk om moderne digitale ontwikkelingen toe te passen op gebouwen en installaties, en dat dan te vertalen in een concrete vooruitgang in duurzaamheid. Door het analyseren van sensordata uit gebouwen komt er aan het licht waar er ruimte is voor verbetering in een gebouw. Met gebouwsimulaties is het mogelijk om gebouwen met zo weinig mogelijk energieverbruik te ontwerpen, terwijl het comfort nog steeds goed blijft.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.dwa.nl/