Aleksandra Dragozet

AleksandraDragozet

Aleksandra Dragozet is 26 jaar oud en Founder & CEO

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Anderhalf jaar geleden ben ik in Amsterdam mijn eigen startup begonnen: Sea Going Green. Ons doel is het bevorderen van een milieuvriendelijke toerismesector door middel van duurzaam ondernemerschap. Kunt u het u voorstellen om een duik te nemen bij het Great Barrier Reef zonder koraal te kunnen zien? Het klinkt absurd, maar deze kant lijkt het op te gaan. Naar huidige voorspellingen is ruim driekwart van alle koraalriffen ter wereld in 2050 uitgestorven. Alleen al de ecosysteemdiensten die zich op koraalriffen richten leveren jaarlijks ruim 30 miljard dollar op. Onze missie is het verminderen van de schade die het toerisme aan het maritieme milieu toedient. Dit willen we bereiken door middel van het aanbieden van adviesdiensten aan toeristische bedrijven, waarin we ze vertellen hoe ze zich kunnen verduurzamen zonder het winstoogmerk en de klantvriendelijkheid te schaden.

Wij geloven dat een bestemming uiteindelijk haar winstgevendheid verliest wanneer ze haar schoonheid verliest. Uit onderzoek blijkt dat 73% van de millennials en generatie Z’ers geneigd zijn te extra betalen voor duurzaamheid; tegelijkertijd verwachten ze van bedrijven dat zij actie ondernemen om het milieu te beschermen. Toerisme kan schade veroorzaken, maar dat hoeft niet. Is uw bedrijf klaar ‘to #GoGreenForTheBigBlue?

Doel

We werken samen met verschillende maritieme toeristische partijen, zoals zeilbootverhuurders, kusthotels en eiland-overheden om hen te helpen duurzamer te worden. Onze diensten zijn onder meer milieueffectbeoordelingen, carbon footprint analyses, milieutraining voor personeel, groene branding en het voorzien van keurmerken. We ontwikkelen momenteel ook in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en Foryard nieuwe software genaamd Econavis. Econavis verzamelt duurzame maritieme gegevens voor boordnavigatiesystemen, zoals Garmin, om duurzaam varen te bevorderen. Bijvoorbeeld koraalrifdecectie bij het uitgooien van het anker.


Tot nu toe hebben we wereldwijd met drie bedrijven gewerkt aan hun duurzame transities. We waren in staat om interne methodologieën voor milieueffectbeoordelingen te ontwikkelen met onze eerste pilot-klant, die effectief bleek voor ons om de juiste productmarkt uit te zoeken. Ondertussen hebben we de startsubsidie ​​van de NWO ontvangen voor ons softwareproduct Econavis. We hebben tevens deel uitgemaakt van het ACE-acceleratorprogramma en het Femteq-programma van Rockstart.

Actief bij

Sea Going Green

Rol binnen initiatief

Ikzelf heb hiervoor een vermelding gekregen in de lijst Forbes 30 under 30 van 2019. Ook heb ik in veel wetenschappelijke bladen gepubliceerd en op verschillende internationale conferenties mogen spreken. Tevens ben ik in staat geweest om mijn team uit te breiden naar twee fulltime en negen parttime collega's en we hebben stages lopen bij meerdere universiteiten. We hebben ook vier strand- en oceaan clean-ups georganiseerd om afval uit de oceanen en van stranden te verzamelen. Het was geweldig om met zoveel partijen mee te werken aan de bewustwording rondom plastic vervuiling.

Ik heb Sea Going Green twee jaar geleden opgericht en ik ben er sinds dag één fulltime mee bezig. Maar uiteraard zou er niets van dit alles kunnen zijn bereikt zonder ons geweldige netwerk en natuurlijk ons team!

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.seagoinggreen.org