DI-MgQ_XUAQBHsu

4 DJ100’ers in de prijzen op Duurzame Dinsdag

6 september 2017
Voor de DJ100 stond op Duurzame Dinsdag een vol programma te wachten. In de ochtend daagden vertegenwoordigers van de vijf transitieagenda’s van het Rijksbrede programma Circulaire Economie de jonge duurzame koplopers uit om hun toekomstvisies over Nederland te delen. In de middag kregen ze toegang tot het Duurzame Dinsdag programma waar het koffertje met 500 duurzame initiatieven werd overhandigd aan staatssecretaris Sharon Dijksma én uiteindelijk 4 DJ100’ers in de prijzen vielen.


DJ100’er Wibe Smulders, oprichter van Happy Tosti, nodigde vooraf zijn mede duurzame koplopers uit voor een ontbijtje als goed begin van deze volle en duurzame dag. Het exclusieve programma werd geopend door, oud-DJ100’er, Henny de Jong van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ze benadrukte dat het belangrijk is dat duurzame jongeren mee denken met de plannen om in Nederland vóór 2050 een circulaire economie te realiseren. De DJ100 laat tenslotte al zien dat het mogelijk is! In twee interactieve rondes gingen de vertegenwoordigers van de transitieagenda’s Biomassa en Voedsel, Bouw, Consumptiegoederen, Maakindustrie en Kunststoffen met de duurzame koplopers in gesprek over hun plannen voor een circulaire economie vóór 2050. De DJ100’ers gaven met hun kritische én duurzame blik feedback en kwamen met concrete toevoegingen als “Beloon verpakkingsloos winkelen met een spaarkaart om plasticverbruik te verminderen”.

Elkaar versterken
In de middag werd tijdens het Duurzame Dinsdag programma de Duurzame Troonrede voorgelezen door Willem Ferwerda, nummer 1 van de Duurzame 100 én dit jaar jurylid van de DJ100. Ook werd het Duurzame Lintje uitgereikt en organiseerde SustainableMotion een Matchmaking waar de aanwezigen actief op zoek gingen naar hoe ze elkaar kunnen versterken om samen meer impact te maken. Ook de DJ100’ers vonden elkaar tijdens deze Matchmaking.

Enorme potentiële impact
Staatssecretaris Sharon Dijksma nam als vertegenwoordiger van het kabinet het Duurzame Dinsdag-koffertje met ruim 500 duurzame ideeën en initiatieven in ontvangst met daarbij ook de initiatieven van de Duurzame Jonge 100 van 2017. Welgeteld 8 duurzame koplopers waren genomineerd voor één van de Duurzame Dinsdag-prijzen, waarvan er 4 uiteindelijk met één van de 6 Duurzame Dinsdag prijzen naar huis gingen. “PHYSEE experimenteert met zonnepanelen verwerkt in glas. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar kan in potentie de energietransitie versnellen. Een startup met dit doel getuigt van lef” sprak de jury over winnaar Willem Kesteloo van de Greenchoice Energieprijs. Tim van Koolwijk won de Lidl Voedselprijs en kreeg daarbij ook lovende woorden: “Dit is een zeer innovatief initiatief en een efficiënte manier van eiwitproductie. Dit initiatief is zijn tijd ver vooruit. De potentiële wereldwijde impact is enorm. De jury is enorm gefascineerd.”. De Duurzame Dinsdag-prijs werd in ontvangst genomen door Esmee Jiskoot van De Ceuvel en Wibe Smulders (Happy Tosti) ontving de Asito Sociale-innovatieprijs.

Gefeliciteerd Esmee ,Tim, Wibe en Willem!