IMG_5506

Van bagger naar bestrating

Deze maand vroegen we DJ100’er Eva Aarts (21) naar de keuzes die zij maakt in ondernemen met een duurzame missie. Nadat DJ100’er Eva Aarts tijdens een challenge een hoogwaardige oplossing bedacht voor bagger, besloot ze: hier wil ik mee verder. Eva vertelt over hoe ze met een team Waterweg oprichtte en probeert de constructieve bouwwereld te verduurzamen.

Met Waterweg maken Eva en haar compagnon waterpasserende betegeling van bagger. Hiermee maken ze het mogelijk dat bij zware regenval de tegels het water kunnen laten doorgaan, en wordt bagger wat anders wordt weggegooid juist weer hoogwaardig toegepast. “Zo kost het voor de belastingbetaler uiteindelijk minder.” vertelt Eva enthousiast.

Challenge winnen
Begin 2018 zocht Eva naast haar studie naar een uitdaging om meer te leren over de circulaire economie, en schreef zich in voor de BlueCity Circular Challenge om voor een afvalstroom een verdienmodel te bedenken. Enkele weken later ontmoette ze haar 3 teamgenoten en kreeg ze een thema toegewezen: bagger. “We zijn vanaf het begin af aan ontzettend veel gaan testen om erachter te komen wat bagger precies is en wat er allemaal in zit. Na vele ideeën kwamen we uit op waterpasserende tegels als toepassing. Daarmee wonnen we de challenge én €5.000!”

Tijdens de zomer na de challenge besloten Eva en haar mede-teamgenoten dat ze door wilden met hun initiatief. “We hadden toen echt nog geen idee dat we zomaar 1,5 jaar hier mee bezig zouden zijn.” vertelt Eva. Ze vervolgt: “Het fijne van de fase waarin ik nu zit is dat ik geen hypotheek en kinderen heb, en als ik tijdelijk minder geld verdien is het ook oké. Alle kansen die we nu hebben is mooi meegenomen, en daarom voelt het ook niet dat we kunnen falen.”.

Frisse wind
“We hadden al veel nieuwe contacten opgedaan via deelname aan de challenge. Die lijntjes hebben we aangehaald en onze plannen voorgelegd om hiermee door te gaan.” vertelt Eva enthousiast. Ze wisten geld los te krijgen om een haalbaarheidsonderzoek te doen om te kijken of er vraag was naar hun innovatieve oplossing. “Juist door de frisse en hoopvolle wind die we brengen in de, voornamelijk mannelijke, baggerwereld, merken we dat mensen ons graag willen helpen. We geloven heel sterk in dit idee, en we willen anderen laten zien dat duurzaamheid en circulaire economie mogelijk is.”

Inmiddels doet het team een pilot waarbij ze een straatje met hun tegels hebben geplaatst in een proeftuin. Om het hele proces van bagger tot tegel te kunnen optimaleren, maakten Eva samen met een team van vrijwilligers de tegels helemaal zelf. Ze zien nu ook in dat hulp vragen in andere gevallen ook een goede keuze kan zijn: “In het begin wilden we alles zelf doen en dat kostte daarmee soms veel tijd. Terwijl iemand ons dan later zei dat diegene met zijn expertise ons best had willen helpen. Dat weten we nu, en daarom vragen we nu eerder advies en hulp aan anderen of zetten we externen in.”

Eigen steentje bijdragen
“Waar ik mijn inspiratie uit haal? Uit mensen!”, Eva vervolgt: “Er is volgens mij niet één manier om klimaatverandering aan te pakken. Uiteindelijk komt verandering vanuit zowel wijkinitiatieven als beleid, en zijn er activisten, lobbyisten en ondernemers nodig. Iedereen kiest in de tranisitie zijn eigen rol. Door te zien wat anderen doen, voel ik me ook geïnspireerd in hoe ik mijn steentje kan bijdragen.”

“Ga het gewoon doen!” zegt Eva tegen mensen die rondlopen met een duurzaam idee, ze vervolgt: “Uiteraard moet je niet zomaar als een kip zonder kop te beginnen, maar je hoeft ook echt niet je plan al helemaal te hebben doordacht voordat je begint. Reflecteer ondertussen of je het nog steeds leuk vindt én of het echt gaat werken.”. Ze sluit af: “Je kunt vooraf niet zien wat de impact uiteindelijk is als je aan zoiets groots begint. Ondanks dat geeft ondernemen je elke dag echt de handvatten om met iets bezig te zijn om dat stapje verschil te maken. Dat vind ik heel fijn!”

Afgelopen maanden zetten wij ondernemende DJ100’ers in de spotlight om jou te laten zien welke mogelijkheden er zijn om zelf aan de slag te gaan. Eva is de laatste DJ100’er in deze reeks. Heb je de andere gemist? Bekijk de interviews in het overzicht.