X

Ben of ken jij iemand die bezig is met duurzaamheid en 32 jaar of jonger is?

Laat ons dan weten waar jijzelf of die ander mee bezig is. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is!
 
geef op & tip ons
CHARLOTTE ZUM VORDE SIVE VORDING - HEADER

10 vragen aan… plantaardige kaasmaker Charlotte Zum Vörde Sive Vörding

Wat als je als vrouw tegen je wil in werd bevrucht, je kind vlak na de geboorte bij je werd weggehaald om je moedermelk vervolgens te verkopen? Het klinkt misschien wat cru, maar dit is wel wat er in de zuivelindustrie iedere dag gebeurd. Om mensen een ethisch, eerlijk én gezond alternatief voor kaas te bieden, richtte Charlotte Zum Vörde Sive Vörding ‘Charly’s All is Fair’ op.
 
Een plantaardig(er) dieet is één van de meest effectieve manieren om als individu een verschil te maken. Volgens Drawdown is het eten van minder dierlijke producten de derde beste oplossing voor klimaatverandering. De wereldwijde veestapel heeft namelijk een gigantische water-, land- en CO2-voetafdruk. Bovendien voorkom je met iedere veganistische maaltijd dierenleed én help je jouw eigen gezondheid een handje. Wist je bijvoorbeeld dat een plantaardig eetpatroon kan helpen bij artrose en reuma? En dat je er ook mentaal beter van in je vel gaat zitten?
 
“Met de kazen van Charly’s wil ik mensen kennis laten maken met iets nieuws dat net zo smaakvol is en op dezelfde momenten gegeten kan worden, maar waarmee je tegelijkertijd bijdraagt aan een betere wereld.”
 
Vanwege deze redenen zien steeds meer mensen heil in een veganistische leefstijl. Toch blijft het ‘opgeven’ van kaas voor velen een ding. Want hoe overleven we zonder tosti kaas, of kaasfondue? Voor alle kaasliefhebbers die (vaker) plantaardig willen eten, is Charlotte Zum Vörde Sive Vörding Charly’s All is Fair gestart: een onderneming die kaas maakt die volledig plantaardig, puur, gezond én eerlijk is. In dit artikel vertelt ze alles over haar missie en visie:
 
1)   Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: is een plantaardig voedingspatroon eigenlijk wel gezond?
 
“Jazeker. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat we dierlijke producten nodig hebben om sterk en gezond te blijven. Maar dat is niet zo. Wel is het belangrijk om bij een plantaardig dieet vitamine B12 bij te slikken en ervoor te zorgen dat je genoeg ijzer, B1 en B2 binnen krijgt.
 
Moet je goed nadenken over je voeding? Absoluut. Maar dat moet je ook als je dierlijke producten consumeert. Want dat is zeker geen garantie voor een gezond dieet. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat vlees, en met name rood vlees, dingen als hart- en vaatziekten en darmkanker veroorzaakt.”
 
2)   In 2012 ben je Charly’s All is Fair gestart. Wat is je missie?
 
“Gedurende mijn tijd op Aarde wil ik een positief verschil maken. Door biologische en plantaardige voeding te creëren, wil ik ervoor zorgen dat mensen minder zuivel gaan consumeren. Zodat dieren minder hoeven te lijden, we minder uitstoten én ontbossing wordt tegengegaan. Want nu worden zowel in de reguliere als biologische landbouw dieren en natuur nog steeds slecht behandeld.”
 
Charlotte geeft een voorbeeld: “Koeien worden geïnsemineerd om een kalfje te krijgen. Vervolgens wordt dat kalfje vlak na de geboorte bij de koe weggehaald of krijgt het een speciale ring door de neus waardoor het niet bij de moeder kan drinken. Hierdoor kunnen wij de melk van de koe afnemen. Als het kalfje een jongetje is, gaat het naar de slacht. Is het een meisje, dan staat haar hetzelfde lot te wachten als haar moeder. En dat allemaal omdat wij kaas lekker vinden. Gelukkig kan het ook anders.”
 
3)   De Charly’s kazen zijn niet alleen plantaardig, maar ook puur. Hoe zit dat precies?
 
“Veel plantaardige kazen zitten vol aroma’s en kunstmatige toevoegingen. Wij kiezen bewust voor biologische ingrediënten en gebruiken geen geur-, kleur- en smaakstoffen. Bovendien zit er geen suiker, gluten of soja in de kazen. Hierdoor herken je daadwerkelijk alles als je de ingrediëntenlijst op de verpakking doorleest.”
 
4)   Hoe werkt dat eigenlijk, plantaardige kaas maken?
 
“Het grappige is dat het proces eigenlijk heel erg lijkt op die van de zuivelvariant, behalve dat we uiteraard geen melk gebruiken en de wei niet scheiden. Voor de meeste smaken gebruiken we cashewnoten. Die weken we eerst, zodat ze mooi zacht worden. Vervolgens brengen we het fermentatieproces op gang met een fermentatiestarter. Daarna ontstaat de schimmel, die moet rijpen. Dit gebeurt in de rijpkoeling, waar de kazen gekeerd worden. Op een gegeven moment zijn ze precies goed, en dan worden ze ingepakt. En voor de zachte kazen geldt hetzelfde, alleen worden die niet gedroogd, maar gelijk uitgeschept zodra ze genoeg gefermenteerd zijn.”
 
5)   De cashewnoten die jullie in bijna al jullie producten gebruiken zijn eerlijk en gaan voedselverspilling tegen. Hoe zit dat?
 
“We werken samen met een boerencoöperatie in Burkina Faso. Zij telen biologische Fairtrade cashewnoten. En daar geldt: hoe groter de noot, hoe hoger de opbrengst. Hele kleine stukjes kunnen ze niet verkopen, dus die blijven over. Wij kopen die stukjes op voor een eerlijke prijs, waarmee we bijdragen aan de lokale economie in Burkina Faso. Deze ‘restproducten’ worden samen met andere producten die sowieso al naar Nederland komen vervoerd. Voor ons wordt dus geen extra water of energie verbruikt.”
 
6)   Toen jij acht jaar geleden begon was je de eerste in Nederland die plantaardige kaas maakte. Inmiddels zijn er talloze plantaardige bedrijven. Hoe kijk je naar het huidige veganistische voedsellandschap?  
 
“Ik vind het geweldig om te zien dat er zoveel plantaardige ondernemingen zijn die toch net allemaal iets anders doen. Aan de ene kant zijn mensen zoals Jaap Korteweg bezig om zonder dieren melk van gras te maken. En aan de andere kant heb je de Oatly’s van deze wereld die het traditionele niet proberen te vervangen, maar een heel nieuw product neerzetten. Beiden zijn nodig om de transitie te versnellen: zo is er voor ieder wat wils.”
 
7)   Als mensen vaker plantaardig willen eten, waar kunnen ze dan het beste beginnen? 
 
“Ik denk dat het heel belangrijk is om te beseffen dat iedere stap telt. Elke eetwissel die je maakt, heeft impact. Dus begin klein en vervang bijvoorbeeld je yoghurt of kwark voor een plantaardige variant. Niet iedereen hoeft en wil volledig plantaardig leven. Als we allemaal vaker veganistisch zouden eten, komen we al een heel eind.”
 
8)   Hoe zou de wereld er dan uitzien?  
 
“Op het moment dat we meer plantaardig gaan eten, zal het hele voedselsysteem zoals we dat kennen veranderen. Het betekent sowieso het einde van de bio-industrie, wat voor zoveel minder leed en uitstoot zal zorgen. En verder kunnen we ons voedsel ook veel meer lokaal gaan produceren, tenminste als we bereid zijn om met de seizoenen mee te eten. Ook zal voedsel puurder worden, want nu zitten heel veel dierlijke producten zoals melkpoeder als toevoegingen in producten waarvan we vaak niet eens weten dat ze erin zitten.”
 
9)   Wanneer is Charly’s All is Fair voor jou écht een succes?
 
“Ik zeg het altijd een beetje gekscherend, maar ‘world domination’ is natuurlijk het ultieme doel. Tot die tijd hoop ik vooral andere bedrijven te inspireren om onderdeel te worden van de veganistische beweging. Want zodra een Unilever plantaardige kaas omarmt, gaat het ineens heel hard.”
 
10)  Tot slot: heb je een tip voor andere (toekomstige) plantaardige ondernemers?
 
“Zoek collega-ondernemers met wie je kan sparren en ervaringen kan delen. Door de krachten te bundelen en samen naar voren te treden, bereik je zoveel meer. En voor dat kleine beetje extra impact doe je het.”
 
Charlotte beter leren kennen? Bekijk dan haar videoportret:
 
https://www.youtube.com/watch?v=6xSxKhrlCng&ab_channel=Maatschapwij
 
Benieuwd naar de kazen van Charlotte? Je vindt ze in deze winkels.
 
Dit verhaal publiceerden we samen met MaatschapWij. Schrijf je in voor hun nieuwsbrief en ontvang een gratis e-magazine. Inspiratie gegarandeerd!
 
Artikel door: Nadine Maarhuis
Video door: Jeppe van Pruissen & Nadine Maarhuis