Wouter Moekotte

PVD1431

Wouter Moekotte is 32 jaar oud en Oprichter & Eigenaar

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Een simpele documentaire over festivalbekers van mais was voldoende een stortvloed aan ideeën en activiteit te ontsluiten. Welke verpakkingen kunnen nog meer van hernieuwbare grondstoffen gemaakt worden? Waarom zien we dit niet veel meer? Vrij snel was duidelijk dat er belangrijke milieuvoordelen te behalen waren. Ik zag kansen een probleem op te lossen en dacht 'als anderen het niet doen, ga ik het wel doen!' Bio Futura was geboren en al snel was ik in touw en kocht een eerste bescheiden voorraad bioplastic draagtassen. Gedreven door idealisme en ondernemerslust reisde ik met de trein en vouwfiets stad en land af. Op bezoek bij natuurvoedingswinkels die ik als logische eerste klanten zag. Dit bleek het geval, maar de operatie bleef beperkt. Heel graag wilde ik meer olieplastics vervangen door composteerbare verpakkingen en verzon nieuwe mogelijkheden de afzet te vergroten en een bedrijf op te bouwen. Er kwamen meer producten bij zoals borden, bekers en bestek. Ook werd er een webwinkel opgetuigd en hielpen eerste medewerkers de verkopen naar Duitsland op gang te brengen. Nog steeds is onze missie om zoveel mogelijk olieplastics te vervangen door bio-based en composteerbare alternatieven, ook nu we met een internationaal team van 12 medewerkers zijn. De belangstelling voor biologisch afbreekbaar plastic bleek groot. Bio Futura groeide, vergeef me het cliché, als kool.

Doel

Mijn doel was en is met Bio Futura zoveel mogelijk olieplastics te vervangen door bio-based en composteerbare alternatieven. Enerzijds maakt ons dit minder afhankelijk van eindige olieplastics, anderzijds komt er bij de productie van olieplastics veel meer koolstof vrij vergeleken met onze hernieuwbare materialen. Daarbij komt dat slechts een klein gedeelte van de olieplastics gerecycled wordt. Het overgrote deel wordt gestort, verbrand of beland in de natuur. Met onze bio-based en composteerbare materialen willen wij de kringlopen sluiten door te stimuleren ze tot compost of biogas te verwerken. Tot nu toe hebben we een bedrijf opgebouwd dat heeft voorkomen dat tonnen aan olieplastics de markt betreden hebben, omdat onze klanten zijn overgestapt naar bio-based alternatieven. Hierbij is een aanzienlijke besparing in uitstoof van koolstof gerealiseerd.

Actief bij

Bio Futura B.V.

Rol binnen initiatief

Ben het bedrijf zelf begonnen waarbij ik de eerste twee jaar alles zelf deed, van inkoop tot verkoop en administratie. In de loop der jaren heb ik het bedrijf uitgebouwd tot een internationaal team van 12 mensen met verkopen in de Benelux, Frankrijk en Duitsland.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.biofutura.nl