Tim Kreukniet

Profielpic_informal

Tim Kreukniet is 29 jaar oud en Aanjager/Ondernemer

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Nederland loopt wereldwijd voorop met elektrische auto's. Er zijn +/- 100 nieuwe bedrijven gestart in deze sector alleen is de Nederlandse markt te klein. We kijken vaak naar de wereld vanuit landen, terwijl we voornamelijk in steden wonen. Een oplossing die in de Randstad werkt is waarschijnlijk ook goed voor New York, Sao Paolo en Shanghai. Om echt impact te hebben op het CO2 probleem, moeten we innovaties die in Nederland werken in het buitenland laten groeien.

Ik ben eind 2013 naar New York verhuisd en mijn eigen bedrijf gestart om de drempel te verlagen voor Nederlandse bedrijven om zich te begeven op de Amerikaanse markt. Naast elektrisch vervoer is daar in 2015 ook WKO bij gekomen. Via marktonderzoek, business development en het constant najagen van leads zijn nu meerdere bedrijven over de oceaan gestart.

Nederland is erg goed in product ontwikkeling, veel innovaties zoals Wifi, Bluetooth en ook PV zonnepanelen komen grotendeels uit Nederland. Alleen omdat de Nederlandse markt klein is groeien bedrijven vaak niet door omdat ze niet de juiste financiering kunnen vinden of de stap naar het buitenland niet durven te maken.

Het grootste succesverhaal is EV-Box, marktleider in Europa op het gebied van laadinfrastructuur en services. Sinds juli 2015 ook in de VS actief met het doel om minimaal 2000 laadpalen in 2016 te verkopen.

In New York willen we een clean energy 'softlanding' spot bouwen om bewezen innovatie zo snel mogelijk te laten groeien.

Doel

Het uiteindelijke doel is om binnen 25 jaar niet meer afhankelijk te zijn van het fossiele brandstof systeem. Als je kijkt naar transport, dan zitten er gemiddeld 1.2 mensen in een auto, staat deze 90% van de tijd stil en aan de andere kant rijdt echt bijna iedereen minder dan 80km per dag. Autodelen en het elektrificeren van het transport is geen illusie en heeft vrij snel impact op lokale luchtkwaliteit en Co2 uitstoot.

Heel concreet zou ik voor 2020 willen zorgen dat 50% van de New York taxi's (Yellowcab en Uber/Lyft) elektrisch gaat rijden. Technisch is dit helemaal zo bijzonder, het grootste obstakel is mindset. Daarbij zou ik door EV-Box in de Amerikaanse markt te zetten en snel te laten groeien een business-case creeren voor elektrisch rijden in de VS. In Nederland is dit al het geval, in de VS zijn laadpalen 30% duurder en services 200%, hier zit veel potentieel.

Momenteel zet ik met een team EV-Box in de VS op. Zowel assemblage, marketing en sales. Aan het einde van het jaar willen we minimaal 2000 laadpalen hebben verkocht.

Actief bij

Director EV-Box N.A. | Owner Energy Transition New York

Rol binnen initiatief

Initiatiefnemer en gestart met East Coast Electric, Energy Transition New York in 2013 en Dutch-ATES, EV-Box North America in 2015.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.ev-box.us