Sofie Brouwer

fvdb-hondenoppas-6

Sofie Brouwer is 33 jaar oud en Oprichter

Thema

Sociale innovatie

Initiatief

Stichting OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier) zet zich in om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en bestrijden. Dit doen we op een innovatieve manier: door ouderen te koppelen aan een vast oppasdier in de buurt. Hier hebben drie partijen baat bij: ouderen krijgen meer gezelschap en beweging, baasjes vinden een lieve vaste oppas, huisdieren krijgen de zorg en aandacht die ze nodig hebben.

Het meest unieke aan Stichting OOPOEH is dat het een wederkerend principe is wat elkaar in stand houdt. Baasjes hebben een lieve oppas nodig voor hun huisdier, ouderen verlangen naar meer gezelschap en huisdieren willen aandacht en verzorging. Door ze aan elkaar te koppelen hebben ze er alle drie wat aan. Een win-win-win situatie die elkaar in balans houdt. Voor kwetsbare ouderen leidt dit tot een hoge mate van empowerment: door hun kennis en levenservaring kunnen zij zich nuttig maken en waardevol voelen als oppas van een huisdier. Ze worden (weer) serieus genomen en dragen een steentje bij. Ze zijn niet meer alleen die kwetsbare hulpbehoevende burger maar hebben nu zelf ook iets te bieden. We merken dat dit een enorme boost geeft aan het zelfvertrouwen van onze ingeschreven ouderen.

Onze communicatie sluit goed aan bij een vernieuwende manier van ouderen aanspreken. Ook daarin spreken wij ouderen aan op hun potentie en gaan we creatief om met het taboerijke onderwerp eenzaamheid.

Doel

- National Finalist for the Netherlands, European Year Awards (2012): onderscheiding voor sociaal ondernemerschap uit handen van EU commissaris Andy Klom. Ik won deze prijs voor de het stimuleren van bewustwording rondom het ouder worden en het bevorderen van de solidariteit tussen generaties.
- Winnaar PwC Social Impact Lab (2014), een challenge voor startende social enterprises in Nederland.

De mooiste 'prijs' voor Stichting OOPOEH was echter het cijfer 8,2 waarmee ouderen de Stichting waarderen. Zij geven aan meer sociale contact en beweging te hebben gekregen dankzij hun oppasdier via Stichting OOPOEH. PwC voerde een social impact analyse uit waar dit uit bleek.

Actief bij

Stichting OOPOEH (Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier)

Rol binnen initiatief

Ik heb het idee voor Stichting OOPOEH bedacht, het opgezet en ben er elke dag mee bezig om het verder te laten groeien.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.oopoeh.nl