Sandra Ronde

FPH_8270

Sandra Ronde is 25 jaar oud en Mede-oprichter

Thema

Ketenverantwoordelijkheid en eerlijke handel

Initiatief

De Streekboer maakt lokaal voedsel weer mogelijk. Met De Streekboer richten we verzamelpunten op waarbij lokale boeren zich aansluiten. Ze bieden hun producten via onze website aan en eenmaal in de week komen de boeren naar één punt waar ze de producten uitdelen aan de klanten. Elk verzamelpunt heeft zijn eigen lokale boeren. Momenteel hebben we drie punten. In 2016 gaan we groeien naar 10 punten in Noord-Nederland. Wat maakt De Streekboer uniek en zorgt ervoor dat De Streekboer impact heeft? 1: Het feit dat boeren zelf naar het verzamelpunt komen waar ze producten overhandigen aan klanten. Hierdoor komen de klanten direct in aanraking met de producenten van het voedsel. Ook ontstaan hierdoor bijzondere samenwerkingen tussen boeren; voor de komst van De Streekboer zagen de boeren elkaar slechts als concurrenten, nu werken ze samen. 2. Op het begrip 'lokaal' worden geen concessies gedaan. We zien dat lokale boeren hierdoor gewassen gaan telen die voorheen altijd van ver werden geïmporteerd. De strenge eisen zorgen ervoor dat er daadwerkelijk een lokale economie wordt gecreëerd. Verder richt De Streekboer zich bewust op Noord-Nederland: hier wordt nog te weinig gedaan op het gebied van lokaal voedsel en eerlijke handel. Wij brengen hier verandering in. In de regio zijn we inmiddels zeer actief, bekend en zichtbaar. De landelijke publiciteit hebben we (bewust) nog niet opgezocht om eerst in stilte te kunnen ontwikkelen. Nu dat een succes blijkt, wordt het tijd dat te vertellen!

Doel

Wat we al bereikt hebben? In een half jaar tijd is er voor meer dan 100.000 euro aan streekproducten lokaal afgezet. Voor 2016 is de prognose dat er een nulletje bijkomt en de verkopen stijgen naar 1 miljoen. Wat nog mooier is, is het feit dat boeren weer een bestaansrecht hebben gekregen dankzij De Streekboer: de Stadstuinder van Leeuwarden past zijn teeltplannen voor het volgende jaar aan op het assortiment van de andere groenteboeren van Leeuwarden zodat tijdens de winter van 2016-2017 voldoende voorraad is en de Stadstuinder een beter verdienmodel heeft. De zuivelboerin met zes koeien is naast kaas ook dagzuivel (zoals melk, karnemelk en boter) gaan produceren omdat dit dankzij vraag vanuit De Streekboer mogelijk werd. De bakker is weer gaan samenwerken met de lokale boer en molenaar en bakt voor het eerst sinds twintig jaar weer zelf een 100% lokale cake. Dit zijn slechts drie kleine voorbeelden. Daar gaat het echter ook om bij De Streekboer: alle kleine voorbeelden maken samen iets moois. Namelijk dat er weer een echte lokale economie ontstaat waar iedereen uiteindelijk van profiteert.

Actief bij

De Streekboer

Rol binnen initiatief

Ik ben mede-oprichter van De Streekboer; de vrouw tussen de heren en de Groningse tussen de Friezen. Je kunt mij zien als de stille kracht achter De Streekboer die vooral zeer actief is de achtergrond. Mede-oprichter Janco is de visionair en het gezicht. Ik analyseer de plannen, werk ze verder uit en zorg ervoor dat het naar buiten wordt gecommuniceerd. Verder sta ik graag met de hakken in de klei bij de boeren op het erf: dat is immers de kern van De Streekboer. De reden dat ik mezelf desalniettemin heb opgegeven is omdat ik me toch wel zeer vereerd voel te zijn voorgedragen door mijn mede-oprichters en andere Streekboer liefhebbers.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.destreekboer.nl