Oskar Krabbe

OskarKrabbe2016-11

Oskar Krabbe is 26 jaar oud en Consultant

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Veel bedrijven zijn tegenwoordig bezig met het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door hun activiteiten en zetten hiervoor emissietargets. De meeste bedrijven zetten deze targets op basis van hoe veel geld zij bereid zijn uit te geven aan maatregelen zoals efficiƫntie verbeteringen of duurzame energie. Sommige bedrijven zijn bereid om verder te gaan en te kijken naar wat er nou eigenlijk nodig is om de internationale klimaatdoelstelling van maximaal 2 graden opwarming te halen. Om deze ambitieuze bedrijven te helpen om te bepalen wat ze moeten doen hebben vier grote internationale NGOs (WWF, CDP, UN Global Compact en het World Resources Institute) de handen ineen geslagen in het initiatief Science Based Targets.

Het Science Based Targets initiatief heeft met de hulp van duurzame energie consultancy Ecofys een methode ontwikkeld om emissietargets te zetten die in lijn zijn met wetenschappelijke internationale klimaatmodellen van het IPCC. Bedrijven kunnen via de tool op hun website (sciencebasedtargets.org) kijken wat zij moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan. Het initiatief heeft op dit moment al 120 grote multinationals zover gekregen om hun emissietargets in lijn te krijgen met klimaatwetenschap en de 2 graden doelstelling.

Doel

Ik heb in 2014 als student Energy Science aan de Universiteit Utrecht de uitdaging aangenomen om tijdens mijn scriptiestage bij Ecofys een methode te ontwikkelen die niet te ingewikkeld is, maar wel verschillende emissietargets zet voor verschillende bedrijven op een eerlijke manier. Na 6 maanden hard werk is dit me gelukt, mede door regelmatig te overleggen met de experts binnen en buiten Ecofys. Naast een mooie scriptie heb ik de methode ook beschreven in een wetenschappelijk artikel wat tijdens de COP21 in Parijs verscheen in het gerenommeerde tijdschrift Nature Climate Change.

Sinds maart 2015 werk ik bij Ecofys onder het nieuw opgezette science-based targets programma. In deze functie help ik bedrijven over de hele wereld om te bepalen wat zij moeten doen om hun activiteiten in lijn te krijgen met ons 2 graden scenario. Zo heb ik vorige week in Helsinki een bedrijf geholpen om emissietargets te bepalen. Ook help ik bedrijven met het ontwikkelen van duurzaamheidsstrategieƫn. Zo heb ik van de zomer een Nederlandse bank geholpen om te kijken of hun klimaatambitie haalbaar was.

Actief bij

Ecofys

Rol binnen initiatief

Methode ontwikkeld waarmee bedrijven zich doelen kunnen stellen in lijn met de 2 graden doelstelling, en bedrijven geholpen om de methode toe te passen en de doelen te implementeren.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.sciencebasedtargets.org