Duurzame consumptie en productie

Nominatie Arthur Nijhuis

Naam: Arhur Nijhuis
Leeftijd: 29
Is: oprichter Rechtstreex
 
Categorie: Duurzame consumptie en productie
Activiteit: Arthur is iemand die doet. Hij houdt van verandering en zet mensen om hem heen graag aan tot een ‘andere manier van denken’. Of dit nu gaat over zaken als water- en energiegebruik in huis, of in zijn werk mensen aansporen tot het hergebruik van bekertjes en minder verspilling van eten. In 2011 is Arthur samen met MVO Nederland een Wajong-project gestart bij Unilever en heeft gekeken naar hoe je het beste de kracht en capaciteiten van wajongers kunt inzetten. “Veel blijkt eerst niet mogelijk te zijn, maar achteraf prima uit te werken”.
 
Arthur is in juni 2013 begonnen met Rechtstreex. Met Rechtstreex wil hij consumenten en boeren met elkaar in contact brengen en vanuit de wijk mensen aan gezonde en lekkere streekproducten krijgen. Producten met een verhaal waar hij met bezieling over praat. Door samen als groep te bestellen kun je zo op een laagdrempelige manier genieten van deze producten uit je eigen buurt tegen mooie prijzen. Hierbij kun je volledig vrij zelf uitkiezen wat je wilt bestellen, er zijn geen verplichtingen of abonnementen van toepassing, en je hebt gewoon de beste kwaliteitsproducten tot je beschikking. Een win voor de mensen in de wijk, maar ook voor de boeren want zij worden er ook echt beter van. Ze krijgen namelijk minimaal 50% van de prijs.
 
Hoe het werkt? Een buurtburgemeester gaat in zijn of haar wijk een groep vormen. Zodra de groep groot genoeg is gaat deze wekelijks samen bestellen. De gezamenlijke bestelling gaat aan het begin van de week naar de boeren en wordt vervolgens aan het eind van de week afgeleverd in de wijk. Mensen kunnen dan hun bestelling komen afhalen en de buurtburgemeester verzorgt hierbij een aantal taken. Alles gaat op bestelling (en heeft dus praktisch geen verspilling tot gevolg) en wordt na aflevering binnen twee dagen opgehaald. Zo blijven de producten dus kakelvers en belanden ze ook snel bij de consument.
 
Arthur heeft bewust voor een afhaalprincipe gekozen. Zo hoeft niet elke bestelling naar de voordeur gebracht te worden. Mensen lopen gewoon in hun wijk naar de desbetreffende buurtburgemeester, maken nog eens een praatje met elkaar en kunnen ook laten weten wat hun wel en niet bevalt.
 
Rechtstreex heeft door het directe contact ook een belangrijk bij-effect: onderwerpen die van belang zijn voor de wijk kunnen eenvoudig worden besproken, het komt ten goede aan de sfeer in de wijk en het contact bloeit uit tot nieuwe initiatieven.
 
Effect: Arthur zorgt er met Rechtstreex niet alleen voor dat mensen in hun wijk toegang krijgen tot een groot assortiment aan heerlijke (erkende) streekproducten, ook de sociale cohesie neemt toe en bewoners kunnen dit erg waarderen. In zijn eigen wijk (het Scheepvaartkwartier in Rotterdam) komen momenteel al zo’n 40 gezinnen per week langs, maar ook het aantal wijken neemt langzaamaan toe. In de wijk Hillegersberg is recentelijk een tweede buurtburgemeester begonnen, en 5 andere buurtburgemeesters staan op het punt van starten. Nadat alle foutjes uit het concept zijn gehaald wil Arthur graag buurtburgemeesters laten starten in de wijken van de grote steden van Zuid-Holland. Hiermee hoopt hij dadelijk veel consumenten zover te krijgen om te kiezen voor verse en lekkere producten uit de omgeving, het contact tussen consument en boer te bevorderen, en zo uiteindelijk allemaal lekkerder te eten en te leven.
 
Duurzaam? Producten worden geproduceerd in de eigen omgeving, zijn kakelvers, rechtstreeks van de boer en voor een schappelijke prijs. Door het afhaal-principe bespaar je ook nog eens op CO2-uitstoot en Rechtstreex heeft als doel om bij te dragen aan een duurzamer voedselsysteem met minder schakels en minder verspilling. Rechtstreex is recentelijk door My Style, een onafhankelijk consumentenplatform dat producten test op het gebied van duurzaamheid, al beoordeeld met 5 uit 5 sterren.
 
Tweet: Arthur @Rechtstreex verkleint eigenhandig de schakel tussen consument en boer, maakt bewust over eten en levert ons verse en verantwoorde producten!
 
Meer info: http://rechtstreex.nl/