Natascha Kooiman

Natascha Kooiman

Natascha Kooiman is 31 jaar oud en Co-Founder en eigenaar Smaackmakers en FoodQuake

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Smaackmakers werkt met passie aan de verduurzaming van ons voedselsysteem en eetpatroon. We gaan voor impactvolle verandering, met een focus op de transitie naar meer plantaardig en minder dierlijk (eiwittransitie). We onderscheiden ons omdat Smaackmakers geen blad voor de mond neemt bij dit gevoelige onderwerp. We spreken een brede doelgroep aan met een milde én dringende boodschap: ‘Om de straks 9 miljard mensen op deze aarde te voeden, kúnnen we niet anders dan anders gaan eten: meer plantaardig en minder dierlijk’. Wij doen mensen en bedrijven inzien dát en waarom het zo’n impactvol element is, via kennis, tips, tools en inspiratie die we op een laagdrempelige, creatieve en innovatieve manier brengen met onze ontwikkelde concepten. We adviseren, presenteren door het land heen op congressen en events, geven colleges, geven trainingen en workshops bij horeca, congreslocaties en allerlei soorten andere bedrijven. Daarnaast werken we hard aan een systeemverandering in de voedselwereld, via het beïnvloeden van beleid, met een constante ‘lobby’ richting de grote cateraars in Nederland en de overheid. Door Natascha’s eerdere rol binnen vele duurzame (voedsel)initiatieven, eerder onderzoek, publicatie, Tedtalk en FoodQuake.nl, hebben we een groot netwerk in de duurzaamheidswereld. Dit gebruiken we ten volste om de impact van Smaackmakers te vergroten. Bijvoorbeeld; als lid van de UNEP/FAO adviesraad, brengen we het onderwerp nu ook op internationaal niveau onder de aandacht.

Doel

In de afgelopen 2 jaar lieten we een behoorlijke ‘footprint’ achter qua positieve impact. We zijn één van de partijen die eiwittransitie op de maatschappelijke en bedrijfsagenda hebben gezet. We deden dit bij o.a.: Veneca, De Groene Zaak, politieke partijen, gemeentes en het VN program on ‘Sustainable Consumption & Production’, via onze rol in de adviesraad. We ontwikkelden een stappenplan om catering te verduurzamen. Door Nederland heen hielpen we hiermee horecaondernemers de menukaart te verduurzamen en inspireerden we medewerkers van vele bedrijven zelf te werken aan verduurzaming. Via lesprogramma’s voor diverse HBO opleidingen maakten we studenten bewust van het belang van food. We werken aan de lesstof rond duurzaam voedsel voor 180 Mbo-scholen. We hebben flinke stappen gezet in de catering verduurzaming bij Ministerie van I&M, wat weer invloed heeft op andere Ministeries. We zitten om tafel met Ministeries en Het Rijk, om tot nieuw beleid te komen, mede o.b.v. de set aan duurzaamheidsprincipes die we ontwikkelden en waarvoor we binnenkort een pilot starten bij een grote cateraar. We zorgden via advies op elk event waar we spreken, voor flink wat duurzamere menu’s.

Actief bij

Eigen social enterprise (Smaackmakers) en eigen initiatief (FoodQuake)

Rol binnen initiatief

Het besef van de enorme impact van voedsel (34% van onze impact op aarde), was de start van mijn streven naar een duurzamer voedselsysteem en –patroon. Ik startte een platform voor duurzame voedselinitiatieven, om elkaar te vinden en versterken; FoodQuake.nl. Intussen focuste ik me op de meest impactvolle en moeilijke stap: de overgang naar een eetpatroon met minder dierlijk & meer plantaardig. Een onderwerp waar weinigen hun vingers aan durven branden. Een reden voor mij onderzoek te doen naar hoe o.a. cateraars (op dit vlak) kunnen verduurzamen. Ik ontwikkelde een stappenplan en een animatiefilmpje en startte een ‘positieve’ lobby richting de grote cateraars. Van daaruit richtte ik met Aart Jan van Dijk de social enterprise Smaackmakers op. Doel? Versnellen van verduurzaming van voedsel

Vanuit welke rol

Ondernemer (meer dan een persoon in onderneming)