Moniek van der Hoorn

SONY DSC

Moniek van der Hoorn is 25 jaar oud en Ontwerper en verhalen verteller

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Als ontwerper en illustrator hou ik me bezig met hergebruik, milieu en voedsel. Aangezien dit thema's zijn waar ik me ook privé veel mee bezig hou, zitten ze diep in mijn werk verstrengeld. Bij alles wat ik doe hou ik rekening met het maken van zo min mogelijk afval. Mijn focus ligt op projecten en producten waarmee ik de interactie aan kan gaan en een stukje educatie over kan brengen. Enkele voorbeelden zijn:

Met De Compostfabriek is het mogelijk om organisch afval op weinig ruimte te composteren. Bijvoorbeeld op een balkon in de stad, een plek waar steeds meer mensen wonen. In de fabriek zijn dagelijks honderden 'werknemers' aan het werk om het proces gaande te houden. Het resultaat is een vruchtbare bodem voor planten en het organisch afval heeft weer een doel gekregen. Daarnaast is door middel van illustraties heel simpel inzichtelijk gemaakt hoe het proces werkt en het belang hiervan. Naar aanleiding hiervan heb ik meerdere workshops gegeven over composteren.

In opdracht van Universiteit Utrecht heb ik illustraties gemaakt bij wetenschappelijk onderzoek over consumenten gedrag op het gebied van voeding. De uitkomsten zijn heel interessant maar zijn vaak niet laagdrempelig om te begrijpen, dankzij de illustraties nu wel.

Naast dit alles maak ik veel producten van hergebruikte materialen, allemaal natuurlijk voorzien van het verhaal achter het product. Bijvoorbeeld de Takke Sieraden, gemaakt van hout dat toch al gekapt moest worden en uit de provincie Utrecht komt

Doel

Mijn insteek is vooral om anderen te inspireren en enthousiasmeren. Mijn kwaliteiten als ontwerper maken dat ik verhalen en kennis mooi kan visualiseren en overbrengen. Deze kwaliteit zet ik in bij mijn missie om meer mensen mee te krijgen in de overtuiging dat afval niet bestaat. Alles wat wij gebruiken kan (in een andere vorm) terug komen als iets anders wat we dan weer kunnen gebruiken. Daarom wil ik mensen hier op een positieve manier in mee krijgen. Daarnaast is er helaas ook nog een hoop onwetendheid over voeding; waar het vandaan komt, wat het gaandeweg doet en waar het uit eindelijk naartoe gaat. Dit thema valt vaak ook heel goed samen met de onderwerpen afval en milieu.

Mijn werk is inmiddels al op meerdere plekken geëxposeerd, en ik heb al meerdere workshops en lezingen gegeven. De reacties waren elke keer erg positief en veel mensen zijn thuis ook enthousiast aan de gang gegaan. Zo gaat er al een klein balletje rollen. Nu ben ik vooral op zoek naar nieuwe partijen om mee samen te werken zodat ik met nog veel meer mensen in aanraking kan komen en nog meer leuke projecten kan doen. Er valt nog een grote slag te slaan op het gebied van educatie over milieu en voedsel.

Actief bij

Studio Moniek van der Hoorn

Rol binnen initiatief

Binnen mijn studio werk ik vooral aan zelf geïnitieerde projecten, en daarnaast ook in samenwerking met andere partijen.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

http://www.moniekvanderhoorn.nl