Martine Boetje

DSC07402

Martine Boetje is 28 jaar oud en Founder

Thema

Ketenverantwoordelijkheid en eerlijke handel

Initiatief

Wanchako is een startup bedrijf dat handgemaakte fair trade, geurende houtproducten uit Peru verhandelt van duurzame herkomst. Ik heb een samenwerking opgezet met een Peruaan en run samen het bedrijfje.

Wanchako gebruikt het zaagsel/snijafval van de palo santo boom, die daar al eeuwenlang bekend staat om zijn rustgevende en spirituele werking. Er wordt alleen gecertificeerd sprokkelhout gebruikt wat langer heeft kunnen rijpen dan de concurrentie (vaak illegale houtkap en handel).

De geurstokjes van Wanchako Palo Santo werken als natuurlijke luchtverfrisser, muggenverdrijver en/of als wierook. Alle producten zijn handgemaakt en het geld vloeit direct terug naar de makers in Peru. Uiteindelijk gaan we de boeren leren zelf de sieraden te laten maken om zo meerwaarde te kunnen bieden. Ook willen we een herbebossingsproject opzetten ism de lokale overheid en de boeren in Noord Peru.

In Europa worden de producten onder Wanchako Europe aangeboden aan particulieren. Een deel van de opbrengst zal worden gebruikt voor het herbebossingsproject.

De boom is heel bijzonder en groeit alleen in Peru& Zuid Ecuador en kent een traditie van eeuwenlang gebruikt door de (pre) inka culturen. Het hout staat bekend als krachtig middel om negatieve energie te verdrijven, evenals muggen en nare luchtjes. Daarnaast werkt het antibacterieel en kan het het risico op chronische ziektes verminderen. De geur van het hout werkt ontspannend en is licht zoet/munt/kaneel achtig.

Doel

Ik heb een samenwerking opgezet met een lokale Peruaan die de sieraden heeft ontworpen en met de hand maakt van sprokkelhout van de Palo Santo boom.
Mijn rol is het opzetten en uitbreiden van zijn business naar Europa, om geld in te zamelen om een herbebossingsproject op te zetten. In Peru zijn we naar een symposium over verduurzaming van de palo santo keten geweest met lokale boeren, overheden en ondernemers (Wanchako wordt als voorbeeldonderneming gezien door de positieve impact op de lokale boeren en de certificaten en eerlijke handel).

We hebben hierdoor 2 vrouwen een vast inkomen kunnen bieden en voorzien meer werkgelegenheid en opbrengsten voor de boeren als we ze leren hoe ze de sieraden kunnen maken.

Uiteindelijk willen we een herbebossingsproject opzetten ism de lokale overheid en de boeren in Noord Peru.

Actief bij

Wanchako Europe

Rol binnen initiatief

Ik heb het bedrijf verder laten groeien in Europa. Mijn compagnon in Peru heeft 10 jaar inzet geleverd om de producten te ontwerpen, te maken en af te zetten in Zuid Amerika.
Mijn bijdrage is het uitbreiden van de markt in Europa, het winnen van nieuwe klanten en enthousiasmeren van mensen over de positieve effecten op lichaam en geest. Ook wil ik:
- het Nederlandse fair trade certificaat behalen (wat €2000 kost)
- opzetten van kennisuitwisseling met de boeren in Peru om hun meerwaarde te bieden in ontwikkeling en inkomen
- ben ik bezig met het bedenken en opzetten van het herbebossingsproject.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

https://www.facebook.com/specialwood/