Lennard Duijvestijn

Lennard

Lennard Duijvestijn is 31 jaar oud en Project initiator / leider

Thema

Biodiversiteit en natuurbehoud

Initiatief

Naast mijn bijdrage aan de Urban Greeners in 2014 en als vrijwilliger bij oa de 1%club en Youth Food Movement ben ik sinds eind 2012 betrokken bij Landgoed Roggebotstaete, en sinds 2015 enig betaalde kracht. In 2012 was het een jong ecologisch landgoed wat net geschonken was aan de stichting (stichting landgoed roggebotstaete) maar doordat grootse plannen voor een centrum voor persoonlijke ontwikkeling niet realiseerbaar bleken was er een vacuum. Ik kwam toen als vrijwilliger aan de slag als houthakker en niet veel later als betaalde kracht, en heb sindsdien hard gewerkt om Roggebotstaete verder te brengen. Inmiddels is het een agro-ecologisch landgoed in ontwikkeling, en heb ik vele partners betrokken om het landgoed te ontwikkelen. Met Triodos Foundation, de vlinderstichtingen en nationale bijenhoudersvereniging en lokale imkers hebben we een vlinder- en bijenparadijs van het landgoed gemaakt. Nu ontwikkelen we met Rich Forests / Food forestryNL en Circle ecology een voedselbos, met de kampervisvereniging ecologische visvijvers, multifunctionele graanakkers, holistisch begrazen met zeldzame landbouwhuisdieren is in ontwikkeling en de re-integratie trajecten die we draaien beheren het landgoed. Daarnaast ontvangen we steeds meer groepen die wij op laagdrempelige wijze in aanraking brengen met voedselproductie uit de natuur (agro-ecologie) en het belang van biodiversiteit en nieuwe vormen van landbouw.

Doel

Ik wil van Landgoed Roggebotstaete een voorbeeld en vooraanstaand agro-ecologisch landgoed maken, een eetbaar landschap met rijke natuur waar de link wordt gelegd tussen natuurbeheer, gezonde gronden, eten wat rijk is aan voedingswaarde en een plek waar de natuur wordt ingezet om bij te dragen aan gezondheid. Een praktisch kenniscentrum voor agro-ecologie. De afgelopen drie jaar is het landgoed in ontwikkeling gebracht tot een voedselproducerend natuurgebied ofwel agro-ecologisch landgoed. We draaien nu al re-integratie trajecten voor zowel volwassenen die na ziekte terug in het arbeidsproces willen, als jongeren die wat extra nodig hebben. Ook heb ik vele partners aangetrokken die invulling geven aan het landgoed, van stageplekken voor MBO, HBO en WO, naar vlinderstichting en NBV voor het vlinder en bijenparadijs, internationale kennispartners voor de ontwikkeling van het voedselbos, etc. Ik weet heel goed om de combi te maken tussen wetenschappelijke inhoud en aantrekkingskracht voor een groot publiek. Een combinatie tussen horeca, gezondheidszorg, agro-ecologische educatie en verblijf op onze boerderij/agro-ecologisch landgoed is het volgende concept waar ik aan werk.

Actief bij

Landgoed Roggebotstaete

Rol binnen initiatief

Toen ik eind 2012 bij het landgoed kwam was het landgoed er al wel, maar doordat de bedoelde grootste plannen voor een centrum voor persoonlijke ontwikkeling niet realiseerbaar bleek was er geen visie, er was geen gemeenschap, er waren geen plannen, er waren geen gebouwen, geen invulling en eigenlijk waren er op dat moment enkel wat wandelaars die het landgoed wisten te vinden. Ik heb allerlei activiteiten georganiseerd, een succesvolle crowdfunding campagne gedraaid, allerlei partners gevonden, fondsen geworven, Roggebotstaete een identiteit gegeven, re-integratie trajecten gestart, de omgeving betrokken, het landgoed invulling gegeven en het voor verdere ontwikkeling klaar gemaakt. Door mijn bijdrage hebben we vele lokale en nationale partners gevonden en zijn we klaar voor de toekomst.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.roggebotstaete.nl