Koen van Oostende

index

Koen van Oostende is 24 jaar oud en Co-Founder

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

De Hemp Collective is een onderneming die streeft naar een duurzame economie met betere en gezondere producten door het gebruik van hennep. Hennep is namelijk een gewas met enorm veel potentie. Hennep groeit ontzettend snel, neemt veel CO2 op, heeft geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig, en verbetert zelfs de grond! De toepassingen lopen uiteen van onder meer textiel, bouwmaterialen, bioplastics, voeding en medicijnen. Op al deze diverse toepassingen kent hennep meerdere voordelen ten opzichte andere materialen.
Hennep wordt al millennia lang gebruikt en na een afwezigheid van 90 jaar nu herontdekt. Echter is het huidige aanbod nog klein en de onbekendheid groot. Daarnaast is er natuurlijk de negatieve associatie met haar beruchte neef marihuana.
Om deze potentievolle plant weer op de kaart te krijgen is de Hemp Collective in het leven geroepen. Deze groep van enthousiaste ondernemers, die veelal zelf ook hennepproducten ontwikkelen, kent de volgende kernactiviteiten:
Inspireren tot het benutten van de potentie van hennep;
Stimuleren van onderzoek en innovatie op het gebied van hennep;
Realiseren van concrete henneptoepassingen.
De Hemp Collective tracht zowel de huidige hennepindustrie te verbinden en te versterken, als wel het publiek en bedrijfsleven te overtuigen van de potentie van hennep. Passie, enthousiasme en overtuiging zijn hierin de belangrijkste drijfveren.

Doel

Het streven om een duurzame economie te creëren met betere en gezondere producten op basis van hennep realiseren wij aan de hand van onze kernactiviteiten. Inspireren doen we door het organiseren van zogenaamde 'meetups', waar we mensen over hennep vertellen en waar men hennep kan voelen en proeven. We hebben deze op verschillende plekken in het land georganiseerd voor groepen van 20 tot 220 personen. Ook zijn we erg actief in online promotie via website, facebook & twitter, en hebben we verschillende artikelen in de pers gepubliceerd. Daarnaast doen we aan meer zakelijke promotie via beurzen en events, zoals op het Biobased Netwerk in Amsterdam, Grow2Build in Deventer en het Voedsel Anders congres in Wageningen.
Stimuleren doen we door het initiëren van verschillende onderzoekstrajecten over hennep i.s.m. de Universiteit Utrecht. Ook werken we samen met ontwerpstudenten van de Willem de Koning Academie.
Realiseren doen we in de uitreiking van de 1e hennep colbert aan een Haagse wethouder. Verder openen we op 11 april een heus henneppaviljoen op het FabCity project in Amsterdam. Dit paviljoen is gebouwd van hennep en haalt verschillende andere concrete producten naar voren.

Actief bij

Stichting Hemp Collective

Rol binnen initiatief

Samen met mijn compagnon Esther Molenwijk heb ik de Hemp Collective opgericht. Al snel hebben andere enthousiastelingen zich bij ons team gevoegd. Inmiddels vormen we een groep van acht gepassioneerde ondernemers die allemaal achter hennep staan.
Naast het mede-oprichten ben ik momenteel de persoon die de meeste tijd aan de Hemp Collective besteed. Een groot deel van de werkzaamheden is door mij geïnitieerd, uitgevoerd en begeleid. Momenteel leid ik de werkzaamheden rondom het paviljoen, waar ik naast het projectmanagement ook de concrete realisatie en de programmering op me neem. Naast veel werk achter de schermen treed ik ook graag op de voorgrond. Ik geef presentaties, voer zakelijke gesprekken en vertel iedereen die ik tegenkomen over de wonderbaarlijkheid van de hennepplant.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://hempcollective.nl/