Jessie Heemskerk

jessie2

Jessie Heemskerk is 25 jaar oud en Consultant

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Duurzaamheid is voor mij altijd een belangrijk onderdeel geweest van mijn leven. In plaats van korter te douchen, ben ik water science gaan studeren, de cijfers in gedoken en heb ik geanalyseerd waarom minder vlees eten eigenlijk een beter alternatief is. Dit is mijn duurzaamheid initiatief in een notendop: ik analyseer de feiten, zoek naar een oplossing en probeer mensen mee te nemen o m dit te veranderen en verbeteren. Na een summerschool sustainability aan Harvard heb ik er ook heel bewust voor gekozen om als consultant bij KPMG Sustainability aan de slag te gaan. Vanuit mijn huidige rol kan ik direct, in de praktijk, een verandering teweeg brengen bij bedrijven met een grote maatschappelijke invloed. Dit heeft een multiplier effect.

Doel

Duurzaamheid is een normaalverdeling: het grootste gedeelte van onze impact op het milieu zit in de alledaagse consumptie. Momenteel zijn de 500 grootste bedrijven goed voor bijna driekwart van de globale CO2 uitstoot. Ondertussen ontstaan er geweldige duurzame initiatieven bij kleine ondernemingen die helaas vaak de massa niet bereiken. Daarom moeten we deze grote bedrijven uitdagen om duurzaamheid targets te halen en transparant te zijn. Door hen een spiegel voor te houden en te laten zien wat concurrenten doen, worden zij aangespoord om duurzamer te werken. Op deze manier nemen we stappen richting een duurzame samenleving.

Afgelopen jaar heb ik, onder andere, met veel passie gewerkt aan de KPMG Survey of Corporate Responsibility. In dit rapport analyseren wij de 250 grootste bedrijven op transparantie en rapportage over duurzaamheid en CO2 emissies. Vervolgens hebben we een evenement georganiseerd om de discussie tussen de CSR managers, CFO’s en verschillende maatschappelijke organisaties op gang te brengen. Door dialoog te creëren tussen een belangrijke groep actoren, kunnen we veranderingen teweeg brengen.

Actief bij

KPMG Sustainability & het Waterschap

Rol binnen initiatief

Binnen KPMG werk ik voor key players in de voedselindustrie, met name bier en chocolade. Ik houd me bezig met Sustainability Assurance - dit betekent dat wij duurzaamheid prestaties analyseren, verifiëren en beoordelen. Dit is van belang om ‘greenwashing’ te voorkomen, oftewel dat organisaties ongefundeerd producten als duurzaam presenteren.

Daarnaast heb ik namens KPMG bijgedragen aan het jongeren evenement van COP21 om een bijdrage te leveren aan de discussie over klimaatverandering. Wat kan onze generatie doen om een halt te roepen aan klimaatverandering?

Tot slot ben ik actief lid bij de Algemene Waterschapspartij , waar ik mij bezig houd met waterkwaliteit. Ik vind het belangrijk om ook in mijn directe omgeving met mijn expertise bij te dragen aan milieubeheer.

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.kpmg.com/cn/en/issuesandinsights/articlespublications/pages/kpmg-survey-of-corporate-responsibility-reporting-2015-o-201511.aspx