Jelle Rademaker & Suze Gehem

22-oktober-2015-17.39.11-IMG_8859-11

Jelle Rademaker is 29 jaar oud en Mede-oprichter / mede-eigenaar

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

1.5 miljoen historische gebouwen: niemand waagt zich eraan deze energieverbruikers te verduurzamen. De Groene Grachten was de eerste die juist zei: wat is duurzamer dan oude panden voor de komende eeuwen klaarmaken? Daarom richtten Wubbo Ockels, Jelle Rademaker en Suze Gehem in 2012 De Groene Grachten op. De missie: een doorbraak realiseren in het verduurzamen van oude gebouwen door heel Nederland. Het startpunt was de Amsterdamse grachtengordel, want: “Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”. Van 2012 tot 2014 werd hier een aanpak ontwikkeld om oude panden duurzaam te maken.
Vanaf 2015 werd deze aanpak opgeschaald en is De Groene Grachten uitgegroeid tot een duurzame start-up met projecten in heel Nederland. Eigenaren worden ontzorgd van het allereerste onderzoek en planvorming tot aan vergunningen en uitvoering. Met steun van het SER Energieakkoord is De Groene Menukaart omgebouwd van Amsterdamse website tot landelijke tool met 7 historische steden waaronder Leiden, Maastricht en Den Haag.
Met de innovatieve projecten die De Groene Grachten regelmatig start, wordt continu naar vernieuwing gezocht, zoals de prijsvraag voor innovatieve zonnepanelen voor Pakhuis de Zwijger. Met partners als Stichting DOEN, Natuurmonumenten en FloraHolland wordt dit voorjaar de Rooftop Revolution gelanceerd; een crowdfunding platform waarmee tientallen km2 groene daken aangelegd worden door heel Nederland.

Doel

In 2012 sloten 15+ partners aan en werd een Green Deal gesloten, waarmee 6 grachtenpanden verduurzaamd werden en gezocht werd naar opschaling en kennisontwikkeling. De opgedane kennis werd in 2014 gedeeld via De Groene Menukaart, een online tool met meer dan 50 opties voor oude gebouwen. Ook werd ingezet op bewustwording met o.a. de Solar Boat Race met jaarlijks 6.000-8.000 bezoekers en media aandacht van Omroep Max tot BBC. In 2015 werd de race georganiseerd i.s.m. SAIL, dutch en B Corps.

In 2015 verduurzaamden wij 30 historische panden in 14 steden, waaronder forten, bedrijfsgebouwen en woningen:
- Pilot met innovatieve luchtverwarmingstechnologie in de Grote Kerk Den Haag werd geselecteerd voor het duurzame Rijksmonumenten pilotprogramma van minister Bussemaker. Resultaten worden gebruikt voor schaalbare oplossingen voor oude kerken in heel NL
- In 2016 gaat de gaskraan bij L.A.N.X. dicht en is de allereerste all-electric studentenvereniging een feit
- Het Tropeninstituut kreeg Global Grounds@KIT: een co-working space voor ondernemers en NGOs op duurzame ontwikkeling. Ook is het energieverbruik in kaart gebracht en potentie gevonden voor besparingen van 240.000 m3 gas/jaar

Actief bij

De Groene Grachten

Rol binnen initiatief

Door Wubbo Ockels werden Suze Gehem en ik in 2012 gevraagd om met hem het initiatief ‘De Groene Grachten’ te starten. Dat lieten wij ons geen tweemaal zeggen. Met Wubbo als mentor en boegbeeld maakten we een vliegende start. Suze en ik trekken de kar van alle werkzaamheden en de strategie van de organisatie. Zo sluiten wij de partnerschappen, creëren we nieuwe projecten, doen we de media/PR en sturen we een team aan van 9-12 man. In 3.5 jaar tijd zijn we van een pilotproject gegroeid naar duurzaam ingenieursbureau met 36 projecten in 2015. Dat is de droom die uitkomt!

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

http://www.degroenegrachten.nl