Geert-Jan van Schijndel

SvGJ

Geert-Jan van Schijndel is 31 jaar oud en Duurzaamheidscoördinator

Thema

Bewustwording en educatie

Initiatief

Voor mij is een hogeschool, en in het bijzonder HAS hogeschool, dé plek waar studenten, medewerkers en bezoekers geïnformeerd, geïnspireerd en uitgedaagd worden om, zowel in de werk- als privésfeer, verantwoorde en bewuste keuzes te maken. Een duurzame bedrijfsvoering draagt bij aan het realiseren van deze plek.

In mijn functie van Duurzaamheidscoördinator krijg ik de vrijheid en verantwoordelijkheid om projecten en activiteiten uit te voeren die een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de bedrijfsvoering. Een bedrijfsvoering waarmee we mensen informeren, inspireren en verrassen!

- Informeren: vertel wat je doet en waarom. Energiebesparing is onzichtbaar tot het moment dat je er iets over vertelt. Afval scheiden gebeurt niet tot het moment dat je vertelt waar het aan bijdraagt. Een goed verhaal helpt studenten en medewerkers zicht te “identificeren” met het probleem en zorgt voor enthousiasme.
- Inspireren: laat mensen zien wat mogelijk is. Studenten inspireer je niet met de technieken van het vervelden of het nu, maar met de techniek van de toekomst. Dit zijn de professionals die hier daadwerkelijk mee aan de slag gaan.
- Uitdagen en verrassen: ‘anders’ en ‘nieuw’ is niet eng! Ben creatief en doen iets wat nieuw en verassend is. Grote kans dat dit enthousiasme opwerkt.

Practice what we teach door o.a.:
- (sh)it happens - ontwikkeling duurzaam relatiegeschenk
- Opdrachtgever onderwijsprojecten
- Afvalscheiding
- en nog veel meer.......

Doel

'Informeren, inspireren en verrassen'; dat is mijn doel! De grootste impact bereiken we niet binnen de muren van onze hogeschool, dit gebeurt er buiten. Wanneer we studenten, medewerkers en bezoekers leren en uitdagen om door een "duurzaamheidsbril" te kijken bereiken we de grootste impact. Deze impact vindt plaats wanneer zijn in de werk- en privésfeer verantwoorde en bewuste keuzes gaan maken.

Een eenvoudige rekensom:
3.500 HAS-ers die 100 kWh besparen per jaar, besparen gezamenlijk 350.000 kWh. Dit komt overeen met circa een kwart van het energieverbruik van de HAS, zie dit intern maar eens te realiseren;-). En bereken dit ook maar eens voor afval en brandstofverbruik.

(sh)IT happens; het relatiegeschenk met een verhaal. Niet de zoveelste fles wij of cadeaubon maar compost voor in de tuin gemaakt van het afval van de HAS. Mooi toch:-)

Duurzaamheid staat hoger op de agenda van de gehele organisatie! Of dit aan mijn werkzaamheden of aan de maatschappelijke ontwikkeling toe te schrijven is durf ik niet te zeggen. Ik denk dat de waarheid in het midden ligt maar weet zeker dat mijn aanpak hieraan bijgedragen heeft.

Actief bij

HAS hogeschool

Rol binnen initiatief

In de afgelopen twee jaar heb ik invulling mogen geven aan de nieuwe functie van duurzaamheidscoördinator. Hierbij heb ik mijn eigen visie mogen ontwikkelen en op basis hiervan acties en projecten opgezet die een bijdrage leveren aan een verduurzaming van de bedrijfsvoering. Dit alles in het kader van "practice what we teach".

Vanuit welke rol

Young professional