Dominique Hermans

dominique-foto

Dominique Hermans is 30 jaar oud en Adviseur & Inspirator Circulariteit

Thema

Verduurzamen van het bedrijfsleven (MVO)

Initiatief

Zorgen dat er niks meer verloren gaat aan waardevolle grondstoffen in de wereld. Dat is mijn missie. Dit doe ik nu door strategievorming en ontwikkeling van concrete projecten op circulaire bedrijfsvoering bij Alliander. Dit grote energie netwerkbedrijf koopt jaarlijks voor honderden miljoenen aan grondstoffen in voor kabels, leidingen en meters (in je meterkast). En dat zijn nog bijna altijd virgin grondstoffen, direct uit mijnen of oliebronnen. Mijn programma-initiatieven variëren van het verduurzamen van de mindset van onze 7000 collega's en tientallen leveranciers tot aan een gasbuis van 100% gerecycled materiaal, herinzet van diverse producten in ons net en het verduurzamen van de hele supply chain van onze assets.

Op dit moment is het grootste initiatief binnen circulaire bedrijfsvoering bij Alliander de Fair Meter.
Dit is een slimme (digitale) meter die nauwelijks energie gebruikt, 100% eerlijk is en gemaakt van gerecyclede materialen. En dat is belangrijk, omdat ruim 7 miljoen huishoudens een nieuwe slimme meter krijgen aangeboden in hun huis voor 2020. Het gaat dus om een grote hoeveelheid grondstoffen. In de aanbesteding zijn leveranciers gescoord op hun duurzame ambitie en circulaire verbeteringen. Zo stellen we nieuwe criteria voor ons product én stellen onze opgedane kennis openbaar. Gelukkig krijgen we hulp van andere koplopers, zoals Fairphone om kennis te delen en schaalgrootte op te zoeken.

Doel

Het doel bij Fair Meter is een 100% Fair Meter die nauwelijks energie gebruikt, 100% eerlijk is en gemaakt van gerecyclede materialen.

Mijn rol is tijdens de eerste fase na het tekenen van het contract om de duurzame afspraken daadwerkelijk te realiseren. Zo hebben we nu in Denemarken, Slovenië en Engeland gezien hoe onze leveranciers de meters fabriceren, en zijn de eerste grondstofpaspoorten opgeleverd. Dit geeft inzicht in de aanwezigheid van schaarse grondstoffen, grondstoffen die uit conflictgebieden komen of zijn vervaardigd onder gevaarlijke en oneerlijke werkomstandigheden. Mijn rol is om bij alle partners energie los te maken om echte stappen te zetten op drie hoofdcategorieën: circulariteit, eerlijkheid en transparantie & voetafdruk.
Zo zetten we nu een pilot op met een meter gemaakt van gerecycled plastic materiaal.

Actief bij

Alliander

Rol binnen initiatief

Zorgen dat er niks meer verloren gaat aan waardevolle grondstoffen in de wereld. Dat is mijn bijdrage. Dit doe ik nu door strategievorming op circulaire bedrijfsvoering bij Alliander. Dit grote energie netwerkbedrijf koopt jaarlijks voor honderden miljoenen aan grondstoffen in voor kabels, leidingen en meters (in je meterkast). Mijn rol is om bij alle partners (intern Alliander en alle leveranciers) energie los te maken om echte stappen te zetten. Voor het initiatief van Fair Meter zet ik stappen op circulariteit, eerlijkheid en transparantie & voetafdruk.

Ik mocht dit ook toelichten bij Marjan Minnesma tijdens de Climate Miles:
Walkshow - The Climate Miles
https://www.youtube.com/watch?v=Z5ywufNbTWc

Vanuit welke rol

Young professional

Website

https://www.alliander.com/nl/media/nieuws/slimme-meter-n%C3%B3g-duurzamer-maken