Chiel van Leeuwen

Screen-Shot-2016-03-18-at-12.05.01

Chiel van Leeuwen is 29 jaar oud en Solar Accelerator

Thema

Duurzame energie en energiebesparing

Initiatief

Gedreven om het legale greenwashen van energie van de gevestigde orde een tegengeluid te geven, heeft Vandebron voor consumenten de mogelijkheid gecreëerd om goeie energie rechtstreeks van onafhankelijke producenten te kopen. De online marktplaats van Vandebron brengt de nodige transparantie nodig in de complexe energiemarkt en beantwoord de vraag waar jouw energie vandaan komt en waar jouw geld naartoe gaat. Het innovatieve business model van Vandebron verzorgt een betere prijs voor zowel de producent als voor de consument; zij zitten namelijk niet als handelaar tussen beide partijen maar functioneren als een dienstverlener op de achtergrond.

Wat eerst alleen mogelijk was voor grootschalige producenten, heb ik mogelijk gemaakt voor kleinere producenten. Wanneer huishoudens meer zonne-energie opwekken dan zij zelf nodig hebben, kunnen zij dit via het Vandebron Zonnecollectief verkopen aan andere huishoudens. Het Zonnecollectief is het eerste P2P energy platform ter wereld en maakt het renderend voor consumenten om meer zonnepanelen te installeren dan het eigen verbruik vraagt. Hierdoor kunnen huishoudens nu bijdragen aan de energietransitie.

Doel

Ik wil de energiemarkt verduurzamen, transparanter en eerlijker maken. Door business modellen te combineren, zowel intern bij Vandebron als met externe partners, doe ik mijn best om de business case voor zonne-energie dusdanig te verbeteren dat het geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen haar groeipotentie gaat overtreffen.

Het Zonnecollectief telt na een jaar ruim duizend deelnemende huishoudens in Nederland. Er wordt op Terschelling op dit moment proefgedraaid met Zonnecollectief Terschelling: zonne-energie van Terschellingers voor Terschellingers. Na deze test, worden Groningen en Nijmegen ook uitgerold, met Eindhoven als vierde lokatie. Over twee jaar wil ik Nederland compleet gedekt hebben met lokale zonnecollectieven.

Actief bij

Vandebron

Rol binnen initiatief

Bedenken, ontwerpen, implementeren

Vanuit welke rol

Young professional

Website

http://www.zonnecollectief.nl