Chandar van der Zande

Chandar-Portrait-Website-Portret

Chandar van der Zande is 30 jaar oud en Project en Community Manager

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Het wereld voedselsysteem is een van de centrale oorzaken drivers van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Chandar heeft in 2015 en 2016 verschillende projecten begeleid waarbij Metabolic laat zien dat het anders kan. Het planten van een voedselbos, het bouwen van een circulair aquaponics systeem samen met Cafe de Ceuvel en het opzetten van een community-compost project zijn een paar van de voorbeelden om dit aan te tonen. Hiernaast werkt Chandar aan een grote circulaire kas in Amsterdam-Noord dat SymbioDome heet, een innovatief stadslandbouwconcept waarbij met minimale input, maximale voedselproductie gehaald kan worden. Chandar is op dit moment ook een duurzaam en eetbaar park aan het ontwikkelen voor de gemeenschap van NoordOogst, een stadslandbouwproject in Amsterdam Noord waar Metabolic ook haar HQ heeft. Hier zal een park ontwikkeld worden waar de buurt en de stad profijt van zullen hebben en waar voedsel, recreatie en educatie over duurzaam voedsel samen zullen komen.

Doel

Chandar heeft een voedselbos in Amsterdam Noord gerealiseerd. Ook heeft hij een aquaponics systeem in samenwerking met Cafe de Ceuvel en Nomad Farmers ontworpen en geïnstalleerd. In dit systeem worden op organische reststromen uit het restaurant, wormen gekweekt. Deze dienen als voedsel voor de vissen die in de watertanks groeien, wiens uitwerpselen dienen als nutriënten voor de planten die gegroeid worden in het hydroponics gedeelte, welke hiermee het water zuiveren, zodat de vissen in schoon water kunnen leven. Ook is Chandar een community-compost programma gestart waarbij de organische reststromen van alle ondernemers welke zijn aangesloten bij NoordOogst worden herbruikt voor de landbouw. Dit programma zal in 2016 worden uitgebreid om een groot deel van de directe stedelijke omgeving in Noord ook te betrekken. Hiernaast begeleid Chandar de ontwikkeling van een biologische wijngaard op het terrein van Metabolic op NoordOogst, helpt hij een Syrische vluchteling om te leren over duurzame landbouw in Nederland en is hij in samenwerking met twee jonge ondernemers een educatie- en workshop programma aan het opzetten rondom duurzame landbouw en permacultuur in de stedelijke omgeving.

Actief bij

Metabolic

Rol binnen initiatief

Chandar is een organisator, organisatie bouwer en werkt nu ook aan een onderzoekscentrum en accelerator voor (stads)landbouw en agri-tech. Twee jaar geleden begon zijn interesse in regeneratieve landbouw met de mogelijkheid om een dor stuk land in Portugal om te toveren tot boerderij. Bij Metabolic is Chandar verantwoordelijk voor alle zaken die met landbouw te maken hebben. Van de aquaponics systemen in de kas op De Ceuvel waar nutriënten cycli worden gesloten door keukenafval van het restaurant om te zetten tot voedsel, tot het nieuwe voedselbos op Metabolic's land op Stadslandbouwproject NoordOogst.

Vanuit welke rol

Ondernemer

Website

https://www.metabolic.nl