Bart Kooi

image1

Bart Kooi is 21 jaar oud en Medeoprichter en Voorzitter

Thema

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Initiatief

Enactus Groningen is onderdeel van het wereldwijde Enactus netwerk, bestaande uit leiders uit het bedrijfsleven, het hoger onderwijs en 65.000 studenten in 36 landen wereldwijd. Enactus Groningen (opgericht februari 2016) staat nog in de kinderschoenen, op het moment van schrijven zitten we midden in de sollicitaties voor bestuurs- en projectleden. Volgende week zullen de gesprekken plaatsvinden met mogelijke partners en investeerders. Er liggen momenteel 5 concrete plannen op tafel voor projecten die moeten uitgroeien tot echt social startups: 1. Welcome Cooking (een pop-up restaurant waar vluchtelingen gerechten uit hun eigen cultuur bereiden). 2. Les Belles Ateliers (een project dat leegstaande panden tijdelijk inricht als kunst atelier voor mensen met psychische problemen) 3. Soirees and Socials (organisatie van een maandelijkse avond met interessante lezingen en aansluitend een netwerkborrel gericht op LGBT studenten) 4. Boudel (een project waarin studenten wekelijks boodschappen doen voor eenzame ouderen en mogelijk aansluitend samen eten) 5. Bobbie (een initatief dat kinderen en jongvolwassenen met een beperking samenbrengt met studenten die ervaring willen opdoen in begeleiding).

Doel

Ten eerste is mijn rol in dit geheel dat ik medeoprichter en voorzitter ben van Enactus Groningen. Daarnaast houd ik mij nu met name bezig met de acquisitie en fondsenwerving. Vanuit mijn rol als voorzitter en medeoprichter houd ik mij bezig met de werving en selectie van studenten, maar ook met het bedenken en uitwerken van ideeën voor projecten en social startups. Omdat ik momenteel een tussenjaar heb op studiegebied, kan ik mij volledig focussen op Enactus Groningen. De projectvoorstellen die hierboven zijn genoemd zijn dan ook allemaal door mij persoonlijk bedacht (soms in samenwerking met / geïnspireerd door anderen). Omdat ik in mijn studie me bezighoud met Branding and Communication vind ik het erg leuk om hier tijd aan te besteden binnen Enactus Groningen. Een pakkende naam voor een startup geeft nou eenmaal een voorsprong. Ik vind het erg leuk om het sociale aspect - en ondernemende aspect samen te brengen: de wereld verbeteren begint bij je zelf, neem het initiatief en onderneem actie. Het is een achterhaald idee dat de wereld verbeteren alleen mogelijk is d.m.v. goede doelen. Maak je zelf niet afhankelijk van subsidies en giften, onderneem! Sociaal ondernemen = toekomst.

Actief bij

Enactus Groningen

Rol binnen initiatief

Ik heb het zowel opgestart als geïnitieerd, en ben nu hard bezig om samen met anderen het tot een daadwerkelijk duurzame (voor de toekomst behoudbaar) onderneming te vormen. Na een half jaar ziek te zijn geweest ben ik enorm 'dankbaar' en blij dat ik me in kan zetten voor sociaal en duurzaam ondernemen. Ik denk dat ik momenteel het levende bewijs ben van het feit dat alles verandert: zonder dalen, geen bergen. Panta Rhei. Soms heb je geen invloed op je leven en neemt het onverwachte wendingen die je liever niet had meegemaakt. Echter, zolang of zodra je de handvaten krijgt toegereikt om zelf het initiatief in handen te nemen moet je deze met beide handen aangrijpen en er voor proberen te zorgen dat jij het leven gaat leiden dat jij wilt leiden. Accepteer jezelf, maar blijf je ontwikkelen.

Vanuit welke rol

Student