Annemieke Koster

Annemieke_Koster_Emiel_Muijderman_2

Annemieke Koster is 26 jaar oud en Oprichter en eigenaar

Thema

Duurzame consumptie en productie

Initiatief

Twee jaar geleden heb ik van de ene op de andere dag mijn baan opgezegd om in mijn woonplaats Enschede een textielfabriek te starten. Onder de noemer 'Enschede Textielstad' ben ik een weverij begonnen waar op basis van lokale en gerecyclede materialen, zoals vlas, hennep, wol en gerecycled denim (mode)stoffen worden geproduceerd.

Dit plan is gestart vanuit de ambitie een positief tegengeluid te bieden in de huidige discussie over arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, door te laten zien dat het ook anders kan. Een andere drijfveer was de wens om de kennis over het oude ambacht te behouden en vanuit die kennis een innovatieslag te maken richting nieuwe, duurzame(re) materialen. Het is namelijk hoog tijd dat de stof waar onze kleding van wordt gemaakt dichter bij huis op een duurzame, ethische manier wordt geproduceerd.

De weverij produceert bewust alleen het halffabrikaat, de stoffen. Er zijn ontzettend veel merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, maar moeite hebben met het vinden van stoffen die op een duurzame, transparante manier worden geproduceerd. Wij produceren vraaggestuurd, waardoor ontwerpers alle vrijheid hebben in het ontwikkelen van de stoffen, en een product in handen krijgen dat echt bij hun ontwerpen en wensen aansluit. Wij geloven erin dat we als toeleverancier van alle fantastische merken en ontwerpers in Nederland meer impact hebben op de textielindustrie dan wanneer we ons eigen kledinglabel starten.

Doel

De afgelopen twee jaar zijn één grote ontdekkingstocht geweest. Toen ik aan het project begon had ik nog nooit achter een weefgetouw gestaan. Ik heb van twee gepensioneerde wevers in het museum geleerd hoe ik moet weven. Er blijken in de regio ontzettend veel oude wevers te zijn die het vreselijk zouden vinden als de kennis over hun vak verloren gaat. Samen met het ROC, de gemeente Enschede en het UWV ben ik daarom aan het kijken of we een meester-gezel traject kunnen opzetten waarin jongeren, werklozen en asielzoekers het vak kunnen leren van de oude meesters, een diploma kunnen halen en aan de slag kunnen gaan in de weverij.

Vorige week heb ik na een zoektocht van meer dan een jaar twee weefgetouwen gekocht. De getouwen worden eind maart geleverd, waarna de productie eindelijk echt kan worden opgestart. Hoog tijd; want ik heb twee pallets vol met gerecycled denimgaren besteld voor mijn eerste opdrachtgever; een zwangerschapsmerk dat een collectie gaat maken van mijn stoffen. Op geleasde machines en in een textiellaboratorium heb ik de stoffen ontwikkeld en getest. Als het goed is liggen over een half jaar de eerste jurken van onze stof in de winkels.

Actief bij

EnschedeTextielstad

Rol binnen initiatief

In december 2013 heb ik het initiatief opgestart. Hoewel ik het bedrijf nog steeds alleen run heb ik een netwerk van wevers, machine-operators en andere experts om me heen verzameld om me te adviseren en te helpen bij het realiseren van de productie van duurzame stoffen in Nederland.

Vanuit welke rol

Zelfstandig ondernemer (ZZP)

Website

http://www.enschedetextielstad.nl